Afhalen, volgens Chinees recept

Reacties uitgeschakeld voor Afhalen, volgens Chinees recept
juni 27th, 2005 Permalink

Het was de IBM topman die een hele partij Chinezen in zijn toko zag rondlopen en concludeerde: "Ik wist niet dat iemand hier chinees besteld had?"

Waarop de Chinezen aangaven dat ze niet kwamen bezorgen, maar kwamen afhalen. De IBM PeeCee business, om het maar zo te zeggen. Ze tikten er een slordige 1.25 miljard dollar voor neer en IBM deed afstand van zijn computer- en thinkpads, om zich te focussen op diensten, software, minicomputers en mainframes. Het was even slikken in de IT branche.

Insiders wisten al dat het daar niet bij zou blijven … als Chinezen iets doen, dan doen ze het immers goed. En na IBM volgden meer biedingen. Zo zouden ze de noodleidende Engelse autoboer Rover overnemen, totdat een faillissementje roet in dat Engelse eten gooide. Daarna volgde Chinese interesse in de computertjes van HP en Amerika keek wat raar op toen er serieus gehengeld werd naar Maytag, een witgoed boer. Alle alarmbellen gingen echter af toen er een bod werd gedaan op energieproducent Unocol. Daarmee maakten de Chinezen hun intenties duidelijk: als we niet voldoende energie kunnen kopen, dan kopen we gewoon het productiekanaal …

Maar de Chinezen zijn nog niet klaar. En in hun drang naar het opkopen van westerse merken, hebben ze nu hun oog laten vallen op niemand minder dan Microsoft, althans zo wil speculatie. Het kan niet anders dan dat onze gele buren zich ertoe in staat achten om iets van die spaghetti code van Gates te maken. Mie bijvoorbeeld.

Bloomberg heeft een leuke parallel met het Japan van de jaren ’50-’60.

 

Comments are closed.