Politiek correct?

Reacties uitgeschakeld voor Politiek correct?
juli 3rd, 2005 Permalink

Van Aartsen (VVD) is weer eens boos op Cohen. Nu kon een lid van het kabinet haar werk niet doen in de hoofdstad. De VVD leider lijsttrekker topman stoorde zich aan het matte optreden van de Amsterdamse politie toen minister Verdonk het nationaal slavernijmonument wenste te bezoeken. Dit werd onmogelijk gemaakt door actievoerders die vonden dat Verdonk met haar deportatiebeleid daar niets te zoeken had.

Dit is niet de plek om ons slavernijverleden goed te praten, maar toch even een paar overwegingen om het één en ander in context te zetten.

In Afrika was het traditie dat stammen onderling mensen verhandelden en slaven verkochten. Onze Verenigde West Indische Compagnie was niets meer dan een nieuw afzetkanaal. Verder zorgde de VWC voor het logistieke proces. Dus niet gaan roepen dat wij daar iets ‘uitgevonden’ hebben. Het spreekt voor zich dat de essentie (=geld) van onze bijdrage een verkeerde is geweest en ook de uitvoering (=proces) niet acceptabel is verlopen. En dat zijn dan nog understatements.

Je kunt het natuurlijk ook vanuit een ander aspect bekijken. De ooit verhandelde slavenfamilies leven nu in de VS een vrij en vaak redelijk acceptabel leven. Velen hebben het er gewoon gemaakt. Terwijl die families het enige honderden jaren slecht hebben gehad (niet goed te praten!), is het in Afrika anno 2005 nog steeds een kwestie van overleven … ik weet niet wie er nu beter af is.

Verder zijn de normen en waarden op dat mooie donkere continent natuurlijk nog steeds 17e eeuws. De bekendste Afrikaan is notabene iemand die carrière heeft gemaakt met het opblazen van supermarkten en het doden van onschuldige burgers: Mandela was begin jaren ’60 leider (en mede operichter) van de militaire tak van het ANC en voerde een harde en gewelddage campagne tegen militaire en burgerdoelen (supermarkten, busstations). Toen hij president was steunde zijn regering lang radicale groeperingen wereldwijd en het is een publiek geheim dat Zuid Afrika organisaties als al-Qaida van reisdocumenten voorzag.

Hoe zit dat ook alweer met die twee maten?

Comments are closed.