Jeugdsentiment …

Reacties uitgeschakeld voor Jeugdsentiment …
juli 11th, 2005 Permalink

Soms heb je van die berichten waardoor je in één seconde door 15 jaar geschiedenis vliegt.

Het moet een jaar of 15 geleden zijn, toen een jeugdvriend van me zijn vader uitdaagde om met normale fietsen (handremmen, 3 versnellingen) even Alpe d’Huez op te fietsen. Beide fietsten veel voor de hobby…

Het duurde een jaar of 3 voordat ‘die ouwe’ de uitdaging aannam. Met een caravan vol aardappelen en pindakaas trokken ze, inclusief hun fietsen, richting het rustieke Frankrijk. Ze zouden door pech nooit op Alpe d’Huez aankomen en daar was junior heftig teleurgesteld over.

Een jaar later gingen ze op voor de 2e poging. Dit maal met de trein en weer geen succes: onderweg werd de bagage gestolen en konden ze dus met lege handen (wel met fietsen) naar huis.

De derde en laatste poging werd, volledig tegen de zin van junior en senior in, door moeders afgeblazen voordat hij was begonnen….

Daarna heb ik eigenlijk geen contact meer met ze gehad. Ik ging studeren en hij bleef gewoon uitslapen in de achterhoek ….

Het moet een jaar of tien later geweest zijn, toen ik junior toevallig trof in een winkel aan de Hartenstraat in Amsterdam. Meer dan even bijpraten was er niet bij, want ik moest afrekenen en met mijn buitenlandse gezelschap mee, terwijl hij op zoek moest naar zeldzame boeken. Eigenlijk was Alpe d’Huez het enige onderwerp dat ter sprake kwam: "Nee, nog niet naar boven gefietst, maar de afspraak staat nog steeds." En hij woonde tegenwoordig in Groningen: "Kom een keer langs."

Vandaag las op op nu.nl: Nederlandse fietser overlijdt op Alpe d’Huez. Onbewust dacht ik terug aan die weddenschap en begon ik de leeftijd van senior te berekenen: 62 in 1986, dus …. wow, dus ruim 80 nu. Een hartaanval… het zal toch niet.

Toen las ik het artikel …. 35 jarige Nederlander valt tijdens afdaling. Junior was zo oud als ik en ik word dit jaar 35. En hij woonde een paar jaar terug nog in Groningen. Het zal toch niet?

Comments are closed.