Master of disaster zelf aan de beurt

Reacties uitgeschakeld voor Master of disaster zelf aan de beurt
juli 16th, 2005 Permalink

Carl_roveFormeel is hij assistent staf-chef in het Witte Huis, maar in werkelijkheid is hij de grote man achter George Bush: Carl Rove. Hij orkestreerde twee verkiezingsoverwinningen en bepaalt in grote mate het opereren van de Texaanse cowboy. De Democraten hebben vele (hier, hier) malen geprobeerd het gezag van de man te ondermijnen, maar als gladde politicus wist Rove zich er altijd uit te redden. Maar nu lijkt hij aan de beurt, want ze hebben hem echt bij zijn ballen.

Wat heeft Rove misdaan: om wraak te nemen op iemand die hem dwars zat,

heeft hij naar alle waarschijnlijkheid de identiteit gelekt van een CIA agent. Dat is strafbaar in de VS.

In context:
De Amerikanen gebruikten Iraaks bezit van massavernietigingswapen als excuus voor hun excursie in Irak (20 maart, 2003) en Bush gaf in diverse toespraken aan dat Irak oa. Uranium in Afrika zou hebben gekocht. Probleem daarvan was dat de CIA al had uitgevonden dat die informatie onjuist was: Uranium en massavernietigingswapens bestonden niet en Bush was daarvan op de hoogte. Conclusie: er werd gelogen.

De man die de CIA onderzoeken leidde, was oud US ambassadeur Wilson. Deze oa. door Bush gedecoreerde politicus was precies op de hoogte van wat president Bush wel of niet wist op het moment dat de Amerikanen Irak binnen vielen. Hij wist dus dat Bush loog …. en wat essentiëler is: het stak dat niet onder stoelen of banken. Dat zette kwaad bloed bij Carl Rove.

Rove kon het niet laten om daarna Wilson aan te pakken. Dat deed hij indirect door aan de pers te lekken dat de vrouw van Wilson een CIA agent was. Dat gebeurde uiteraard annoniem, maar schokte het hele Amerikaanse volk: een annoniem gebleven medewerker van het Witte Huis liep openlijk CIA agenten te verraden. Niet handig van Rove, ook al niet omdat op het lekken van CIA identiteiten in de VS serieuze straffen staan.

Onder druk van het Amerikaanse volk begon President Bush voortvarend aan een onderzoek naar de dader. Nu de resultaten van dat onderzoek meer en meer Carl Rove aanwijzen als dader, neemt de voortvarendheid af. Maar het kwaad is geschied en ook Bush lijkt het vertrouwen in zijn grote vriend en oerstrateeg verloren te hebben, getuige zijn ‘no comments‘ opmerkingen ipv. het uitspreken van vertrouwen, zoals we dat van Bush gewend zijn.

Ondanks eerdere beloften van Bush om de dader de ontslaan, zijn ze er in de VS nog niet zeker van dat Rove ook echt moet vertrekken. Vanzelfsprekend doet de grote pro-Bush nieuwszender Fox News er alles aan om de schade te beperken. Hun bijdragen op internet en tv wijzen er op dat Carl Rove een goede dienaar is, maar vaak teveel eer krijgt voor gedaan werk. Verder vertellen ze keer op keer, dat Rove vroeger ook van alles de schuld kreeg. Een mooie combinatie van ‘damage control’ op alle fronten: Bush is niet dom, Rove heeft het niet gedaan en Bush heeft Rove niet nodig. Een mooie 360 graden strategie dus, die erop wijst dat Rove en Bush klaar zijn voor het ergste, maar dat de strijd nog niet gestreden is.

Dat Bush en Rove het nog niet opgegeven hebben, blijkt wel uit het feit dat ze nu iedereen neerzetten als leugenaar. Kwestie van rookgordijnen. Wie liegt er nu precies? Of misschien beter: Wie liegt er harder?

Grote vraag natuurlijk is bij wie Bush voor advies gaat aankloppen wanneer Rove echt het veld zal moeten ruimen? Dat wordt nog spannend, want een paar hersenen vervang je niet zomaar.

Comments are closed.