Novell grijpt SCO bij de ballen

Reacties uitgeschakeld voor Novell grijpt SCO bij de ballen
augustus 2nd, 2005 Permalink

Sinds een jaar of wat roept SCO dat het de exclusieve rechten bezit op het Unix besturingssysteem. Het zou deze rechten hebben verkregen toen het Unix en Unixware in 1995 van Novell kocht. Op basis van haar eigen conclusies begon SCO daarop rechtzaken tegen vooraanstaande gebruikers en producenten van op Linux gebaseerde oplossingen: Red Hat, IBM, Novell. SCO opende daarnaast een programma waarin gebruikers hun ‘rechtenschending’  konden afkopen en wist licentiedeals af te sluiten met Microsoft en SUN, waarmee het schandalige hoeveelheden aan royalty’s verdiende. Het spreekt voor zich dat de Linux gemeenschap ‘not amused’ was en SCO bestempelde tot ‘the dark side’. Tuig … om het zo te noemen.

Betrokken organisaties als IBM en Novell waren altijd tamelijk zeker van hun zaak en leken daarom niet onder de indruk van de rechtzaken tegen hen van SCO. SCO zou geen (exclusieve) rechten hebben op Unix gerelateerde zaken en Linux gebruikers hoefden zich geen zorgen te maken. IBM richtte zelfs een fonds op waarmee het juridische ondersteuning verleent aan partijen die door SCO dwars worden gezeten.

Nu blijkt dat bij Novell het geduld op is en niet zo’n beetje ook. In plaats van een simpel verweer, gaat ze voor de direct kill. Novell produceerde een aantal documenten waaruit blijkt dat SCO haar diverse malen benaderd heeft voor de overdracht van Unix rechten. Daaruit blijkt dat SCO wist dat ze geen exclusief recht heeft. Verder blijkt SCO de Netware maker diverse malen gevraagd te hebben deel te nemen aan deze crusade tegen de Open Source gemeenschap. Novell weigerde.

Novell eist nu via de rechter dat SCO een fonds in het leven roept waarmee organisaties die rechten hebben afgekocht (zoals Daimler voor haar 1100 Linux servers) schadevrij kunnen worden gesteld. Verder wil Novell dat Royalty’s worden terugbetaald aan Sun en Microsoft.

Indien Novell ook maar voor een deel gelijk krijgt, betekent dit het zekere einde voor SCO, want veel geld heeft het niet meer nadat verkopen al diverse kwartalen ver onder prognose zijn gebleven.

Kaatsen … bal …. tja.

Comments are closed.