Typisch Nederlands?

Reacties uitgeschakeld voor Typisch Nederlands?
augustus 14th, 2005 Permalink

Het is een mooie zondagmorgen en tijdens het ontbijt sta ik met de kok van gedachten te wisselen over een warm ontbijt. In de showkeuken achter hem zijn drie koks druk in de weer om de bestellingen af te werken. Dat is niet eenvoudig, want de internationaal georiënteerde klandizie heeft vanzelfsprekend erg uiteenlopende wensen. De kok is uitgelaten en de sfeer is erg gemoedelijk.

"Henk? Henk? Is mijn ei g*dverd*mme al klaar?"
– "Nee, hij is nog bezig."
"Zeg hem dat hij op moet schieten, want anders mot ik hem niet meer."

Een vlugge verkenning leert dat het een dialoog in plat Amsterdams betreft van een ouder echtpaar, waarvan de man een meter of vier links van me staat en zij zich een meter of 3 rechts van me bevindt. Hoewel de kans niet zo groot is dat de kok het allemaal begrijpt, ergert hij zich zichtbaar aan het geschreeuw. En met hem vele anderen, getuige de vele vragende blikken in de richting van de vrouw.

De vrouw doet overigens bizar aan. Ze draagt een roze mantelpakje van dubieuze kwaliteit, met een te korte rok. Haar voortanden zitten onder de lippenstift en op haar strak getrokken gezicht zit een heftig getoupeerde en geblondeerde bos haar met zware uitlopers. Voeg daarbij een schelle bijna krijsende stem en de ervaring is compleet. 

"Henk? Is die l*l klaar?" Tja, we zijn al weer een minuut verder.

Henk hoort haar niet of besluit ‘r wijselijk te negeren. Mijn verse en warme ontbijt is inmiddels wel klaar, dus ik maak me uit de voeten. Stel dat het nog onsmakelijker wordt. Hoewel ik me bij dat laatste weinig kan voorstellen ….

We hebben het wel eens over Duitsers die we overal herkennen, maar zo langzamerhand kunnen (kennen, als bovenbeschreven mevrouw meeleest) wij er ook wat van. Brrr…..

Comments are closed.