Helderheid over Palmsource en Linux

Reacties uitgeschakeld voor Helderheid over Palmsource en Linux
augustus 20th, 2005 Permalink

Eerder had ik het er al over dat Palmsource zijn prachtig nieuwe OS v. 6 niet verkocht kreeg en sinds enige tijd bezig is om over te schakelen op Linux, waardoor compatibiliteit onder druk kan komen te staan. Daarmee zou Palmsource haar basis van vele honderd duizenden applicaties verliezen en dat is niet practisch. De waarheid blijkt genuanceerder te liggen.

Het blijkt dat Palm uitsluitend de kernel van het besturingssysteem gaat vervangen door een Linux kernel en dat verder alles blijft zoals het is: api, interface, etc. Palm doet dit inmiddels voor de vierde keer, maar het is de eerste keer dat er vooraf stevig publiciteit aan werd gegeven. De andere drie keer verliep de vervanging ongemerkt. Met andere woorden: nieuwe apparatuur op basis van het PalmOS draait dus gewoon native alle bestaande Palm applicaties.

Als reden voor de swap wordt gegeven dat BeoS (Kobalt) voor problemen zorgde met drivers. Dat is in ieder geval een probleem dat ze met Linux niet gaan krijgen. Voor Torvald komen er in ieder geval weer wat inkomsten in zicht.

Comments are closed.