Flash back: 1890

Reacties uitgeschakeld voor Flash back: 1890
september 1st, 2005 Permalink

1890_dppbrug_thorbeckegracht_jglubbers_1

Zwolle, uitzicht vanaf de Diezerpoortenbrug over de Thorbeckegracht van toen (1890) en nu (2005). In het standaardwerk ‘De geschiedenis van Zwolle’ wordt bovenstaande foto toegeschreven aan fotograaf Lubbers en noemen ze de toren links foutief (volgens mij) de ‘Wijndragerstoren’. De toren in kwestie is echter eerder het origineel overblijfsel van de Pelsertoren, die later ‘gerestaureerd’ is tot het sierlijke verdedigingswerk dat je ziet op de foto genomen vanaf mijn balkon (foto beneden). Sjeck ook de ‘skyline’ van de herenhuizen rechts (Thorbeckegracht).
De zeilschepen uit 1890 zijn inmiddels vervangen door iets dat we kennen als het Pannekoekenschip. Iedereen die daar ooit een pannekoek gescoord heeft zal het met me eens zijn, dat de kwaliteit van het eten ‘toen en nu’ elkaar niet veel gaat ontlopen: koud, niet vers en vet.
De huizen op de voorgrond rechts zijn vervangen door een modern-met-oude-look appartementen complex, waarin direct vooraan het Thaise restaurant Bai Yok gevestigd is. In tegenstelling tot het pannenkoekenschip, is Bai Yok wel een aanrader.

2005_aug_dppbrug_thorbeckegracht_rvanvee

Comments are closed.