PlayStation Portable

Reacties uitgeschakeld voor PlayStation Portable
september 3rd, 2005 Permalink

Sony_pspEindelijk is ie dan te koop in Nederland: de mobiele media console van Sony, aka PSP. Het speelt films, toont foto’s, doet muziek en er zijn games. Daarnaast kun je via WiFi het internet op om te browsen, chatten of mail te checken. De PSP doet het allemaal, maar niet allemaal even briljant. Hoewel het apparaat op iedere trendy (jongeren) website gepromoot wordt en heel Europa vol hangt met posters van de PSP, is hij op de algemene Sony website nog totaal onzichtbaar. Op subsites van Sony vind je hem inmiddels wel

WowoW factor
Zelf kocht ik hem een maand of acht geleden via een importkanaal, hoewel ik geen games liefhebber ben. Het ging mij meer om de allround media aspecten van deze gadget of the year en – toegegeven – het sexy design. Want laten we eerlijk wezen, de glanzend zwarte PSP (ook verkrijgbaar in wit) ziet er geweldig uit.

Hoewel hij niet super klein is (anderhalf keer het formaat van een standaard iPod), past ie goed in de achterzak van je jeans, binnenzakken van je jassen (met uitzondering die van PallMall) en in het gemiddelde colbertje. Ik had hem dus vaak bij me en gebruikte hem overal. De reacties van derden bij het zien van het apparaat waren zonder uitzondering positief. Zelfs notoire Nintende gebruikers moesten toegeven dat de PSP op alle vlakken de DS ver achter zich laat: serieus beeldscherm (ook speelbaar in daglicht), analoge controller (joystick), geweldige grafix en een enorme hoeveelheid power (2 x 333 mhz Risc … dank u!).

Die aandacht die ik kreeg was overigens niet altijd praktisch, want ‘even gauw een spelletje doen in
een stationshal’ veranderde al gauw in een demo sessie voor 4 of 5 geïnteresseerden. Maar goed, dat is de consequente van niet willen wachten op de formele lancering in september in Nederland.

Hmmmmmm
Natuurlijk is niet alles rozengeur of manenschijn bij de PSP. Met de optische disc (UMD) introduceert Sony wederom een nieuw type media en het nog maar afwachten in welke mate dit formaat breed ondersteund gaat worden door de industrie.

De PSP ontbeert een harde disk, waardoor zijn storage capaciteit ernstig beperkt is. Dit maakt de PSP net geen serieuze film- of muziekspeler. Natuurlijk kun je er een memory stick duo van 1Gb in drukken, maar dat is net voldoende voor 1 film. Waar moet je dan je muziek laten? Dan is daar nog het aspect dat je bij de aanschaf van een 1Gb mem stick duo al niet meer over kwartjes praat.

De batterij geeft je voldoende energie voor 4 uur heftig speelplezier van de meest wilde games (ridge racer, wipe out pure). Wanneer je eenvoudigere dingen doet (film kijken, muziek spelen), dan gaat hij (veel) langer mee. Persoonlijk vind ik 4 uur aan de korte kant, maar gezien de hardware die Sony met de batterij moet voeden (scherm, processors) is het wel een geweldige prestatie. Gelukkig is de batterij verwisselbaar en zijn er allerhande add on’s beschikbaar die het probleem oplossen.

PornStation Portable
Hoewel er veel nieuwe media voor de PSP is aangekondigd (50 extra games, 200 films), zit de killer natuurlijk in de meuk die legaal op internet te vinden of te koop is (en de illegale meuk, maar dat terzijde). Leuke korte films, trailers, tutorials, etc. In regio’s waar de PSP al langer op de markt is (USA, maar vooral Japan) blijkt er verder een heftige markt te zijn op het gebied van betaalde pornografische content. Dat was natuurlijk te verwachten.

Met de toevoeging van een browser in firmware 2.0 geeft Sony die markt nog meer mogelijkheden. Even on the go je files downloaden op een memory stick en ‘klaar’ ben je. Gratis Wifi op elke hoek van de straat was nog nooit zo praktisch.

Die browser is overigens wel een knap staaltje werk van Sony. Hij ondersteunt weliswaar geen flash en Javascript, maar is wel in staat om zeer complexe websites op een acceptabele manier weer te geven. Ik check er bijvoorbeeld mijn DotMac, Gmail, Tothem en Zoranet webmail mee en lees er de nodige sites mee: Telegraaf, Nu.nl, OSnews, Slashdot, etc. Allemaal zonder problemen.

Integratie met de desktop
Ernstig belangrijk vind ik altijd de integratie van dergelijke gadgets met de desktop. Ik heb namelijk geen zin om allerhande bestanden, films en muziek handmatig naar het device te kopiëren. Ik ben zelf een Mac gebruiker en heb andere platforms (Windows, Linux) niet geprobeerd.

Voor de Mac zijn er een aantal third party tools beschikbaar, waarvan de beste (met afstand) PSPWare is. Deze koppelt de PSP aan standaard Apple software: iTunes (muziek), iPhoto (films en foto’s) en de browser (bookmarks/favorieten). Daarbij converteert PSPWare films ook direct naar de PSP standaard, hetgeen anders een moeizaam proces is. Tijdens de één-druk-op-de-knop synchronisatie wordt er ook direct een backup gemaakt van je ‘saved games’. Wel zo praktisch.

Ik kan me niet voorstellen dat er voor Windows niet zo’n een PSPWare-achtige tool moet zijn. Voor Linux zal het moeilijker zijn, al is het maar omdat er niet echt standaard software voor de desktop is. Linux gebruikers houden van keuze en met keuze komt zelf doen … dat vinden ze gelukkig vaak leuk, dus dat komt in dit geval weer goed uit.

En dus?
De PSP wordt veel vergeleken met de iPod en dat leidt vaak tot de conclusie dat ie dat niet is. Gek heh. De iPod is een muziekspeler die ook iets met PIM zaken en foto’s doet. De PSP kan veel meer en is een compleet ander apparaat. Als je hem al wil vergelijken, doe het dan met de Lifedrive van Palm. Dat is ook een allround media device.

Zelf ben ik zeer tevreden met de PSP, hoewel hij zeker niet af is. Ik mis nog wat standaard PIM functionaliteit (met name agenda) en iets van serieuze communicatiesoftware (mailclient, IM/Chat software) en een hardware matig keyboard. Het is allemaal aangekondigd (inclusief een Office Suit), maar het is er niet.

Op internet zwerven inmiddels al beta’s versies rond van nieuwe firmware waarin VOIP ondersteuning zit, dus het beloofd een heftige tijd te worden. Zelf ben ik redelijk voorzichtig geworden met beta’s. Een eerder experiment met zo’n beta (tbv. digitale televisie) resulteerde in een dode PSP, die uitsluitend weer tot leven gewekt kon worden middels een speciale UMD. Dank nog aan die ene medewerker van Sony Europa die me buiten de procedures om even voor 2 uur aan het juiste schijfje hielp … 

Comments are closed.