Het aapje dat geluk pakt

Reacties uitgeschakeld voor Het aapje dat geluk pakt
september 4th, 2005 Permalink

Het is de titel van een kleintje Grunberg, geschreven ter gelegenheid van de Literaire Boekenmaand 2004. Het 123 pagina’s tellende romannetje was bij mij goed voor 70 minuten "leesplezier" en verhaalt over een Nederlandse diplomaat in Lima die via een obsessieve liefdesrelatie indirect betrokken raakt bij de opstandelingen in het rustieke Peru. De rest lees je zelf maar in het boekje: Euro 10,- voor een nieuw uitgegeven ingebonden editie bij alles dat zich boekhandel noemt.

Tja, nu verwacht je van mij natuurlijk een lofuiting in de stijl van de recensies die vele bladen en websites hebben gesierd. Ondanks zijn beperkte dikte, is "Het aapje dat gelukt pakt" immers een heuse Grunberg. Dat betekent dat ik iets zou moeten schrijven in de trant van "kenmerkende absurditeit van hoog niveau", "geweldig onverwachte ontknoping" en "subtiliteit van de dialoog". Maar dat zou teveel waardering zijn voor dit vluggertje.

Toegegeven, Grunberg weet omgevingen, gemoedstoestanden en situaties prachtig te beschrijven. Dat is iets dat hij als geen ander beheerst. Maar daar houdt het hier ook bij op. De rest is ernstig voorspelbaar, netjes en weinig vermakelijk. "Het aapje dat geluk pakt" haalt bij lange na niet het niveau van "Fantoompijnen" of "De joodse messias".

Het blijft voor mij volstrekt onbegrijpelijk waarom de pers de absurditeit van Grunberg bejubelt, terwijl die van Cindy Hoetmer als "onrealistisch" wordt afgeschilderd. Het zal iets met imago te maken hebben.

"Het aapje dat geluk pakt" is het ideale kado wanneer je iemand voor weinig wil verrassen met een grote naam. Geef je meer om plezier en fun en mag het twee knaken meer kosten, koop dan het Beest in Daisy.

Comments are closed.