A Bigger Bang

Reacties uitgeschakeld voor A Bigger Bang
september 11th, 2005 Permalink

Het is de titel van het nieuwe album van The Rolling Stones. Je weet wel, die band die als eerste uitvond dat je met een imago meer geld kon verdienen dan met muziek. Ruim 40 jaar zijn ze nu actief, maar het is misschien wel 25 jaar geleden dat ze echt een album (toen nog LP) hebben uitgebracht dat niet klonk als een verplicht nummer. Steel Wheels en Voodoo Lounge hadden zeker zo hun hoogtepunten, maar echt bijzonder was het allemaal niet. Dat is een Bigger Bang wel.

Natuurlijk schreeuwt menig Stones fan nu weer dat dit album beter is dan het ijkpunt Exile on Mainstreet. Ook gitarist Ron Wood verwijst er in diverse interviews naar. Maar helaas, zo goed is A Bigger Bang zeker niet. Sterker nog, het album haalt ook het niveau van Tattoo You niet. Neemt niet weg dat het zeker een top-5 Stones productie is (uit 34 studiowerken, afhankelijk van hoe je collections en live versies beoordeeld).

A Bigger Bang kent 16 nummers in diverse stijlen. We onderscheiden rock en bluesnummers, een balled en een politieke tirade in Sweet Neo Con. Hoewel muzikaal niet het beste nummer (verre van), toont het nummer wel aan dat Jagger zijn hart op de juiste plaats heeft. Daarbij brengt ie de boodschap richting de Amerikaanse president directer over dan U2 ooit zou kunnen.

Het album kent ook twee door Richards gezongen nummers. De studioversies daarvan zijn traditioneel geweldig, maar we weten inmiddels dat dit ook een keerzijde heeft: Richards denkt dat hij dit ook live kan. Oef …. ik moet niet vergeten wat kaas te lenen in CaféRené voor de live concerten.

Het omgekeerde geldt voor Streets of love, een ballad die vanaf CD totaal niet kan boeien,
maar een enorm stadionpotentieel heeft. Iets om live naar uit te kijken.

Favorieten:

– Rought Justice: een klassieke rocksong.
– Let me down slow: geweldige midtempo rock.
– Rain fall down: on-Stones, iets nieuws.
– Back of my hand: onwitte blues.
– This place is empty: goed studiowerk van Keith Richards. Niet live doen, please!
– Oh no, not you again: misschien wel het beste nummer van de CD. Geinige maar simpele tekst. Echt een nummer voor de tour.
– Look what the cat dragged in: ouderwets hak en beuk werk. Leuk voor the stage.

Bijzonder is ook ‘Laugh, I nearly died’. Erg goed en ook weer iets anders dan we van ze gewend zijn. Iets voor een akoustische setting, zoals ze ook tijdens de BtB tour deden. Of voor in kleine clubs (Paradiso?).

A Bigger Bang: Simply a good record
16 nummers, 1 uur en 5 minuten, Euro 9,99 bij iTunes Music Store, inclusief grappige bonus video.
Als je hem in de winkel gaat kopen, wacht dan tot kerst, want dan krijg je er een gratis DVD met goodies bij. ;)

Comments are closed.