Oud geld

Reacties uitgeschakeld voor Oud geld
september 12th, 2005 Permalink

Even buiten de bakkerij wacht ik totdat de glazen winkeldeur is schoongemaakt. Volgens traditie doet de jongste bediende dit. Van achter de toonbank werpt de eigenares mij een glimlach toe, waarmee ze waarschijnlijk wil zeggen dat ik niet lang meer hoef te wachten voordat ik erin mag.

Eenmaal binnen bij deze klassieke banketbakker-sinds-17-nog-iets (en daarmee hofleverancier), neemt de eigenares mij eerst uitgebreid van top tot teen op. Het beeld bevalt haar niet, getuige de minderwaardige blik die ze me toewerpt. Bijna snauwend vraagt ze waarmee ze me van dienst kant zijn.

Een seconde overweeg ik of ik ga uitleggen dat mijn handgemaakte leren slippers buitengewoon modieus zijn en dat mijn korte broek over een jaar of 2 hier ook wel hip is. Maar aangezien ik primair het gebak kom betalen dat ik een halve dag eerder heb laten bezorgen, houd ik het daar maar bij. Direct pak ik mijn pinpas.

"Gebak? Natuurlijk. Welke bestelling was van u?"
– "Die van Zoranet, voor FC Zwolle. Om die 4-0 te vieren tegen de Eagles."
"Voetbal!? Dat had ik natuurlijk kunnen weten."

Met een zorgelijke blik loopt ze naar de kassa. Ik vraag me af of ze bang is dat ik die paar tientjes niet kan betalen? Misschien moet ik haar even uitleggen dat ik aan de overkant van de gracht tussen al dat oud geld woon en dat we dus praktisch buren zijn. Mogelijk dat het een andere behandeling oplevert. Denkend aan thuis, schiet het me te binnen, dat ik geen brood meer heb. Automatisch vraag ik of ze daar ook in doet.

Ernstig verongelijkt kijkt ze me aan: "Brood meneer? Wat denkt u wel?"

Comments are closed.