Misschien wel de beste muziekspeler ter wereld …

Reacties uitgeschakeld voor Misschien wel de beste muziekspeler ter wereld …
september 18th, 2005 Permalink

NanoNooit heb ik de behoefte gehad om een walkmen te kopen en ook de minidisc speler die ik ooit had heb ik niet echt heel veel gebruikt. Sterker nog, de minidisc speler heb ik indertijd uitsluitend gebruikt voor audioboeken, maar die waren indertijd (1999) niet echt voorhanden. Tegenwoordig is dat anders en bovendien kennen we het fenomeen Podcasten: eindelijk relevante radio op het moment dat jij het wil. Geen overdreven vrolijke types dus meer op de vroege morgen en geen goedpraten meer op Radio 1 over een eenmalige subsidie van 10 miljoen voor het registreren van talen die op het punt staan uit te sterven en de noodzaak van het interviewen van de laatste 3 dames die ze nog spreken …..

Je begrijpt het: ik had reden genoeg om de nieuwe supergeile mediaspeler van Apple te kopen: de iPod nano. Gepresenteerd door Steve Jobs en ernstig goed ontvangen door de pers, maar hoe goed is ie werkelijk? Ik kocht een zwarte editie met 4Gb capaciteit (goed voor 1000 liedjes) om er eens een paar dagen mee te spelen. Is deze iPod iets leuks voor eventjes, of zie ik mezelf hem over een jaar nog gebruiken?

We gaan het niet hebben over hoe cool de verpakking weer is. Dat zijn we nu eenmaal van Apple gewend. Het doosje is erg klein, maar de inhoud is zeer compleet: USB kabel, headset, 2 x setje oorbeschermers, software, handleiding, nano en adapter zodat je de nano ook kunt gebruiken met heel veel zaken die voor de grote iPod zijn gemaakt.

Nano_treoEenmaal in je handen, dan valt vooral het formaat op: errrug klein en errrug licht. Wonderbaarlijk hoeveel technologie Apple erin heeft weten te proppen: 4Gb opslag, een kraakhelder kleurenscherm, het beroemde en zeer gebruikersvriendelijke Apple scrollwheel en een hele partij software. Behalve de mogelijkheid tot het afspelen van audiobestanden, kan de nano je notities, agenda en contacten weergeven (synchroniseert met Apple iCal, maar ook met Microsoft Outook — iTunes 5 nodig). Daarnaast kun je er een beperkt paar simpele spelletjes op spelen, zit er een klok in met stopwatch en – weer aardig bedacht – kun je het apparaat beschermen met een wachtwoord om misbruik van huisgenoten, collega’s, etc. te voorkomen. De batterij is ingebouwd en volgens Apple goed voor 14 uur geluid. Ik heb er ruim 15 uur mee kunnen doen, dus die schatting lijkt in orde. Verder kun je er je foto’s op mee nemen (zoals de iPod foto) en als slideshow met muziek bekijken. Ik denk dat het scherm hier eigenlijk te klein voor is, maar wie ben ik?

NanopotloodVooral de dikte is indrukwekkend: hij is dunner dan een potlood. Daarvan werd ik initieel wat nerveus, want hoe stevig en robuust is deze spelert? We hebben het namelijk over een portable apparaat waar nu niet altijd even subtiel mee wordt omgegaan. Gelukkig waren de mensen van arstechnica zo vriendelijk de nano even aan een stresstest te onderwerpen. Ze gooiden hem van 12 meter naar beneden, reden er met een auto overheen en sloopten hem uit elkaar. Conclusie: de stevigheid is prima voor elkaar.

Ondanks het formaat zit er voldoende power in de nano. Ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die het volume doorlopend op maximaal hebben staan, want dat trekken mijn oren zeker niet. Maar goed, het is duidelijk dat hier wel een risico in schuilt. Moet wel zeggen dat ik de iPod vooral in de auto gebruik voor het beluisteren van podcasts, ter vervanging van de autoradio. Aangezien Volvo de iPod connectivity voor mijn S60 D5 in Europa nog niet levert (schiet eens op!), gebruik ik daarvoor een good-old-casette adapter. Let op, want kwalitatief zit hier veel verschil in, koop een goeie!!! Deze bijvoorbeeld.

Na vier dagen intensief gebruik, moet ik zeggen dat het mij enorm goed bevalt. Podcasts zijn informatief of humoristisch en de integratie met de iTunes Music Store (via iTunes software) is werkelijk fantastisch. Dagelijks een paar seconden aan je computer hangen en je nano heeft de nieuwste content, zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Heerlijk!

Het scrollwheel is – ondanks het beperkte formaat – erg goed werkbaar. De software is goed en het scrollen gaat zeer intuïtief. Goed apparaat. Als ik een nadeel moet noemen, dan is dat de combinatie van formaat/gewicht. Ik heb al meerdere malen alle zakken van mijn jas doorzocht op zoek naar het apparaat, terwijl ik gewoon naar een audiobook of podcast liep te luisteren. Kwestie van het snoertje van de headsets volgen en dan komt ie wel weer boven water, maar het geeft wel aan hoe onzichtbaar de vorm en het gewicht het apparaat maakt. Overall dus een geweldig apparaat en vanaf Euro 209,- zeker niet duur.

Comments are closed.