Facts: Treo met Windows

Reacties uitgeschakeld voor Facts: Treo met Windows
september 28th, 2005 Permalink

De aankondiging dat Palm een volgende Treo met Windows uitbrengt is geen nieuws meer, maar er zitten wel wat opmerkelijke zaken in de specificaties. Even op een rij:

Beschikbaarheid
De Windows Treo is pas in jan/feb 2006 beschikbaar en dan uitsluitend via Verizon in de VS. Als ie naar Europa komt, dan pas in augustus 2006 en de vraag is dan nog in welke variant.

Breedband
Verizon levert de Treo op basis van het EV-DO platform. Dat maakt hem een stuk duurder dan de Treo 650, maar betekent tegelijk dat je 400-700Kbps in je binnenzak hebt. Proef ik hier de voorbode van de Treo voor UMTS/2?
De Treo ondersteunt ook SD-WiFi cards. Bij de 650 is WiFi uitsluitend mogelijk met een hele serie hacks. Palm heeft dit zeer waarschijnlijk gedaan om telefoonmaatschappijen te beschermen, als dank waarvoor Vodafone vindt dat het apparaat gewoon niet in het assortiment opgenomen behoeft te worden. Nou, ze krijgen nu een Treo op Windows, met Skype. Steek die belminuten dus maar in je r**t. Goed gedaan jongens!

Schermresolutie en Camera
Zoals het er naar uitziet komt de Windows Treo met een resolutie van 240×240 pixels. Dat is een achteruitgang tov. de 650 die een resolutie kent van 320×320 pixels. Vreemd, want Windows staat toch al niet bekend als het besturingssysteem dat het meeste uit de beschikbare ruimte haalt. Lijkt mij allemaal wat inefficient.
De cameraresolutie gaat ook omhoog. Van 0,3 megapixel naar 1,0 megapixel. Niet geniaal, maar het voldoet. Mogelijk stoppen ze er ook autofocus in…

Tweaked Windows Mobile 2005
Palm heeft het bij Microsoft kunnen afdwingen dat ze zelf wat wijzigingen in het OS heeft mogen maken. Volgens Palm allemaal zaken gericht op het gebruikersvriendelijker maken van het apparaat. Toevoegingen zijn onder meer mogelijkheden om:
– iemand te kunnen bellen door op zijn foto in het adresboek te klikken.
– een gesprek te weigeren, zodat er direct een SMS verstuurd wordt met een vooraf bepaalde boodschap.
– met een videorecorder-achtige interface door je voicemail te kunnen scrollen. Niet meer 5 voor ‘herhaal bericht’ of 7 voor ‘volgende bericht’.

Blackberry cut/paste
De Windows Palm is standaard uitgerust met een mail push technologie die afgekeken is van Blackberry van RIM. Kopiëren zijn we van Microsoft wel gewend, dus dat is op zich geen nieuws.

Aanpassing keyboard
Het toetsenbord kent een aantal specifieke Windows knoppen. De meest in het oogspringende knopje is natuurlijk de ‘ok’ knop. Daarmee kun je met 1 druk op de knop al die vragen van Microsoft bevestigen die ze aan het OS toevoegen onder het mom van ‘Wij zijn ook gebruikersvriendelijk’. Denk daarbij aan:
– Weet u zeker dat u deze applicatie wilt afsluiten?
– Weet u zeker dat u wilt rebooten?
– Dit apparaat heeft een ongeldige bewerking veroorzaakt. U moet rebooten.

Enfin …. en natuurlijk zijn we ook erg geïnteresseerd in de kracht van de accu. Als Windows Mobile 2005 nl. ergens om bekend staat is het wel zijn weinig efficiente omgang met stroom. De combinatie met EV-DO doet mij voor het ergste vrezen. Mogelijk reden voor Palm om de schermresolutie al vast maar stevig te verlagen. Wordt dit dan de eerste Palm Treo die je echt iedere dag moet opladen?

Comments are closed.