Wie heeft het nog over de Armenen?

Reacties uitgeschakeld voor Wie heeft het nog over de Armenen?
oktober 3rd, 2005 Permalink

Nee, het was geen uitspraak die vandaag viel in de gesprekken tussen de EU en Turkije, over het lidmaatschap van de Moslim staat. "Wie heeft het nog over de Armenen?", was de uitspraak van Adolf Hitler toen hij en zijn mannen in 1942 een ‘final solution’ zochten voor het ‘joodse probleem’ in het derde rijk. Hitler refereerde met die uitspraak aan het systematisch vernietigen in 1915 van anderhalf miljoen Christelijke Armenen door het Turkse Rijk. Een stukje geschiedenis dat door de Turken tot op de dag van vandaag nog steeds ontkend wordt en dat voor ‘der Adolf’ een geweldige bron van inspiratie was.

Eigenlijk raar, dat wij jaarlijkse de Holocaust versie 2.0 (de Nazi Editie) herdenken en tegelijk stevig ons best doen versie 1.0 (de Turkse Editie) te ontkennen. Kampen als Auswitz en Dachau zijn herdenkingsplekken geworden met een handvol lege barakken. Massagraven zijn opgeruimd, maar foto’s vertellen het verhaal van de moordpartij op 6 miljoen joden in jaren 1936 tot 1945. Het is het schril contrast met de vlaktes in Noord Syrië waar de lijken van die omgebrachte Armeniërs nog gewoon vindbaar zijn. Anderhalf miljoen doden in 1 jaar (1915) … dat is een beter gemiddelde dan dat van de Nazi’s.

Als wij met zijn allen vinden dat Europa een geciviliseerde samenleving is, dan is het uitsluitend mogelijk dat Turkije toetreedt tot de EU NADAT ze de slachtpartij uit 1915 heeft erkent en daar berouw voor heeft getoond. Net zoals wij dat hebben gedaan voor de slavernij, Japan voor zijn handelingen in de 2e wereldoorlog en Duitsland nog dagelijks pijn leidt voor die donkere dagen onder Adolf.

Het kan niet zo zijn dat men in Duitsland nog niet naar comedy ‘Allo,Allo’ durft te kijken, terwijl Turkije gewoon zonder schuldgevoel (en met een grote bek) lid wordt van de EU. Dat kan niet, dat mag niet.

Ik vind het onbegrijpelijk dat onze politici daar tijdens de eerste gesprekken met Turkije de Armenen volledig genegeerd hebben en dat ze uitgerekend Oostenrijk de kolen uit het vuur heeft laten halen. Die deden het drie eeuwen geleden ook al een keer, toen ze in 1683 voor Wenen een eind maakte aan de eerste Europese opmars van de Turken.

Schandalig gedrag van onze bewindvoerders … en wat dat betreft past er echt maar 1 waarschuwing aan het adres van die politici: herinner de Armenen, of denk anders terug aan dat Europees referendum. We stuurden jullie toen terug naar je hok en dat gaan we weer doen …

 

Comments are closed.