Merkel, politieke hoer, of communistische wolf in schaapskleren?

Reacties uitgeschakeld voor Merkel, politieke hoer, of communistische wolf in schaapskleren?
oktober 6th, 2005 Permalink

Het moment is bijna aangebroken dat Duitsland zijn eerste vrouwelijke bondskanslier mag laten aantreden: Angela Merkel. Ze doet dat namens het christelijke blok CDU/CSU, voor wie zij de verkiezingen … eh … in ieder geval (net) niet verloor. Je kunt over Merkel van alles zeggen, maar niet dat de liefde voor het CDU/CSU diep zit. Integendeel, Merkel lijkt de politieke hoer van Duitsland en kan in die hoedanigheid Wouter Bos nog wel een cursus draaikonten voor extreme professionals geven.

Merkel begon haar politieke loopbaan in Oost-Duitsland, waar ze een fanatiek aanhanger was van de Freie Deutsche Jugend (FDJ). Zeg maar: de communistische Hitler Jugend. Haar eigen formele biografie zwijgt vooral over deze periode, of liegt er fors op los. Ze was, naar eigen zeggen, iemand die verplicht lid moest worden en alles met tegenzin deed.

Collega’s van toen hebben een ander verhaal. Die noemen Merkel een communist in hart en nieren, die trotst was op haar uniform en alles over had voor de communistische stroming. Ze leerde Russisch om met haar grote voorbeelden te kunnen praten en kreeg als dank voor haar perfectie een reis naar Moskou aangeboden. Ze was enorm actief in de FDJ en organiseerde bijeenkomsten, debatten en studiereizen. Merkel kan zich dit zelf niet meer zo goed herinneren en als er al iets terugkomt, dan heeft ze het over het "organiseren van theatertrips"… ‘tuurlijk.

Op haar 35e stortte haar wereld in. Het communisme bezweek en de muur ging plat. Oost Duitsers wilden bananen en niemand zat meer op Hongaarse schoenen te wachten. Het overlevingsinstinct, zo kenmerkend voor veel politici, bracht Merkel in een flirt met een reeks van partijen, waaronder de Duitse liberalen. Het mocht niet baten en uiteindelijk belandde ze bij de CDU/CSU, waar het wel lukte om voet aan de grond te krijgen …

De tijd gaat leren of Merkel Duitsland op een Christendemocratische koers zet, of dat ze toch die linkse wolf in schaapskleren is die de SPD links gaat inhalen. Zeg maar, zoals Wouter Bos de VVD doorlopend rechts inhaalt met zijn anti-socialistische opvattingen.

Hoe dan ook, ze is in ieder geval de eerste Europese leider die de Russen in de eigen taal welkom kan heten. De tijd gaat ons leren hoe warm dat ‘welkom’ wordt.

Zouden de Russen de koude oorlog dan als nog winnen?

Comments are closed.