Geen vPod 12/10

Reacties uitgeschakeld voor Geen vPod 12/10
oktober 8th, 2005 Permalink

One_more_thingZoals gezegd organiseert Apple 12 oktober een media evenement en volgens vele bronnen gaat Apple daar de opvolger van de iPod introduceren: de vPod.  Eén van de argumenten die worden aangehaald is de filmgerelateerde uitnodiging (titel: one more thing, een titel die Apple gebruikt voor grote aankondigingen) en bijgevoegde pagina (onderstaand) die tot voor kort te zien was, via oa. Apple Zuid Afrika.

Zelf denk ik dat er geen vPod gaat komen de 12e en dat bijgevoegde pagina een overblijfsel uit het verleden is. De link naar ‘Quicktime 6’ is daar een mooi voorbeeld van: we zitten al een maand of 4 op 7 … waarom zou Apple naar een oude versie van haar eigen media software linken ter introductie van een media apparaat. Dat is niet logisch.

Het werkt ook niet mee dat Apple nog geen maand geleden haar nano en iTunes telefoon introduceerde. Het lijkt me niet dat ze het risico gaat lopen om klanten daarvan op de kast te jagen door een maand na die introductie al weer met een gadget te komen dat ook voor die groep interessant is …

Daarnaast denk ik dat Apple nog geen goede businesscase heeft voor een iTunes Music Store voor films, ondanks het feit dat diezelfde store het downloaden en aankopen van films al volledig ondersteunt. Zie de videoclips die je meegeleverd krijgt bij aankopen, of de ‘specials’. En begrijp mij niet verkeerd: het er daarbij niet om dat Apple geld moet verdienen aan downloads.

IpodvideoDaar ging het bij de ITMS ook niet om, want ook dat is ook slechts een tool om meer hardware te verkopen. Apple heeft wel zo’n deal nodig om gezeur over rechten te voorkomen, want stel je toch eens voor dat ze 30 miljoen players weg zetten die uitsluitend gebruikt worden voor media uit de P2P scene. Dat zou de industrie bij de rechter wel een heel makkelijk argument geven voor heffingen op de hardware en daar zit de trendy computerboer niet op te wachten. En 700 miljoen betaalde downloads per jaar, of je er geld aan verdient of niet, is voor iedere rechter een meer dan voldoende argument om heffingen van tafel te vegen ….

De industrie is niet achterlijk en begrijpt dat ook. Maar voor hen is het een kip/ei verhaal, want de consument zit op digitale distributie te wachten en zelf hebben de studio’s het niet voor elkaar. Apple heeft aantoonbaar een vorm die werkt en dus zijn ze tot elkaar veroordeeld of ze het leuk vinden of niet.

Het elkaar over en weer zwart maken hoort verder bij het spel. Het zijn niet meer dan schermutselingen in de schaakpartij rond rechten/opbrengsten die op 5 borden tegelijk wordt gespeeld.

Dan tot slot nog een argument dat voor mijn gevoel misschien nog wel het zwaarste weegt. De eerste iPod werd op 23 oktober 2001 geïntroduceerd. Apple kennende had ze dat moment altijd aangehaald bij de introductie van het volgende al dan niet revolutionaire draagbare media apparaat.

De filmgerelateerde aankondiging zal te maken hebben met het fors opwaarderen van de dual G5 machines, die vooral in de filmindustrie gebruikt worden. Daarnaast krijgen we een nieuwe iTunes Express en opgewardeerde iPods, zoals Think Secret aankondigt.

En die iPod Video? Aangezien de productie gestart is, gaat ie er zeker komen. Vast nog wel dit jaar, maar niet de 12e. Misschien toch de 23e, als een 4-jaar-na-dato-concept-update van de iPod?

Comments are closed.