iPod & Video?

Reacties uitgeschakeld voor iPod & Video?
oktober 16th, 2005 Permalink

Het was even stil aan het blogfront, maar kreeg het allemaal niet meer in mijn agenda. Het is gelukkig weer onder controle. Dank voor alle mailtjes en reacties.

Ik was er zeker van de 8ste: Apple zou geen vPod lanceren. En toch kwamen ze de 12e met een iPod die video speelt. Hoe kon ik het zo fout hebben? Of zit ik er toch niet naast?

Voor mij is de iPod de combinatie van apparaat + online winkel + content. Als we daar de nieuwe iPod tegenaan leggen, dan is die combinatie zeker te maken. We hebben een apparaat en in de iTunes Music Store (online store) kopen we content (clips en zelfs tv programma’s). Dus is deze nieuwe iPod-met-video-mogelijkheden dus de vPod. Nee!

Wat we hier hebben is een politiek product. Een tussenpaus, gelanceerd om druk op de TV en filmstudio’s uit te oefenen en om aandeelhouders van Apple tevreden te houden. Het is een poging om met minimale kosten een business case uit te proberen. Ze hebben 5 TV shows en twee duizend clips. Een schril contrast met de honderdduizenden songs waarmee de iPod ooit van start ging.

Dat Apple het als een experiment benadert, vind ik misschien wel het meest interessant. Ze doen hetzelfde als met de iTunes Telefoon van Motorola. Ze voelen heel voorzichtig met het topje van de vingers hoe warm het water is … tekenen aan de wand dat Apple ook niet weet waar de markt naartoe gaat, of waar de centen liggen.

Dat Apple koudwatervrees heeft, snap ik dan wel weer. Hun historie als marktleider is niet echt geweldig. De Mac was de eerste serieuze personal computer, maar moest al vlot haar marktaandeel  inleveren. En ook het PDA front kon Apple met haar Newton de marktpositie niet vasthouden.

Opvallend vind ik de aanwezigheid van die 5 TV programma’s (zoals desperate houswives), want daarmee bouwt Apple wel de brug naar content die geschikt is voor mobiel gebruik: TV Shows. Voor een film is zo’n medium niet primair geschikt en is het hooguit iets ‘leuks voor erbij’. Ik heb zelf heb een Sony PSP waar ik nog wel eens een film of TV programma op kijk en hoewel dat scherm vele malen groter en beter is dan wat Apple brengt, vind ik het qua afmeting wel de ondergrens.

$2 vragen ze voor een aflevering en dat vind ik meevallen. Zeker aangezien Sony gewoon Euro 20,- rekent voor oude films als Ghostbusters. Keerzijde is dat je de videocontent voor iPod niet op DVD kan branden en dat het aangeboden wordt in het QVGA formaat van 320×240. Cool voor in je zak, maar onpraktisch om af te spelen op een TV. Tot op heden zijn de TV programma’s bovendien uitsluitend in de VS te koop, maar er zijn geruchten dat Apple afspraken aan het maken is met de BBC, dus wie weet wat daar uit komt.

Het is geen geheim dat we toe gaan naar een situatie waarin we TV on demand hebben, zodat we overal en altijd een TV programma naar wens kunnen bekijken. Het gaat om mediacenters voor thuis en onderweg. Alle producten (nieuwe iMac, Front Row, iPod, iTunes 6) die Apple vorige week lanceerde zijn slechts verkenners op zoek naar de goede startpositie voor de slag om het marktleiderschap in mediadistributie.

Wat we hier zien is de lineup voor de feestdagen, zodat de cash blijft stromen en aandeelhouders happy blijven. De producten zijn mooi, maar niet af. Voor het vervolg, is het wachten op de grote Mac conferentie van begin volgend jaar. Ik ben er zeker van dat we daar een serieuze vPod (of hoe dat ding ook mag heten) gaan zien, inclusief een tot MacMedia omgebouwde MacMini: met Front Row v2.0, ingebouwde (HD) TV Tuner en Sony HD TV.

iPod & Video?

Reacties uitgeschakeld voor iPod & Video?
oktober 16th, 2005 Permalink

Het was even stil aan het blogfront, maar kreeg het allemaal niet meer in mijn agenda. Het is gelukkig weer onder controle. Dank voor alle mailtjes en reacties.

Ik was er zeker van de 8ste: Apple zou geen vPod lanceren. En toch kwamen ze de 12e met een iPod die video speelt. Hoe kon ik het zo fout hebben? Of zit ik er toch niet naast?

Voor mij is de iPod de combinatie van apparaat + online winkel + content. Als we daar de nieuwe iPod tegenaan leggen, dan is die combinatie zeker te maken. We hebben een apparaat en in de iTunes Music Store (online store) kopen we content (clips en zelfs tv programma’s). Dus is deze nieuwe iPod-met-video-mogelijkheden dus de vPod. Nee!

Wat we hier hebben is een politiek product. Een tussenpaus, gelanceerd om druk op de TV en filmstudio’s uit te oefenen en om aandeelhouders van Apple tevreden te houden. Het is een poging om met minimale kosten een business case uit te proberen. Ze hebben 5 TV shows en twee duizend clips. Een schril contrast met de honderdduizenden songs waarmee de iPod ooit van start ging.

Dat Apple het als een experiment benadert, vind ik misschien wel het meest interessant. Ze doen hetzelfde als met de iTunes Telefoon van Motorola. Ze voelen heel voorzichtig met het topje van de vingers hoe warm het water is … tekenen aan de wand dat Apple ook niet weet waar de markt naartoe gaat, of waar de centen liggen.

Dat Apple koudwatervrees heeft, snap ik dan wel weer. Hun historie als marktleider is niet echt geweldig. De Mac was de eerste serieuze personal computer, maar moest al vlot haar marktaandeel  inleveren. En ook het PDA front kon Apple met haar Newton de marktpositie niet vasthouden.

Opvallend vind ik de aanwezigheid van die 5 TV programma’s (zoals desperate houswives), want daarmee bouwt Apple wel de brug naar content die geschikt is voor mobiel gebruik: TV Shows. Voor een film is zo’n medium niet primair geschikt en is het hooguit iets ‘leuks voor erbij’. Ik heb zelf heb een Sony PSP waar ik nog wel eens een film of TV programma op kijk en hoewel dat scherm vele malen groter en beter is dan wat Apple brengt, vind ik het qua afmeting wel de ondergrens.

$2 vragen ze voor een aflevering en dat vind ik meevallen. Zeker aangezien Sony gewoon Euro 20,- rekent voor oude films als Ghostbusters. Keerzijde is dat je de videocontent voor iPod niet op DVD kan branden en dat het aangeboden wordt in het QVGA formaat van 320×240. Cool voor in je zak, maar onpraktisch om af te spelen op een TV. Tot op heden zijn de TV programma’s bovendien uitsluitend in de VS te koop, maar er zijn geruchten dat Apple afspraken aan het maken is met de BBC, dus wie weet wat daar uit komt.

Het is geen geheim dat we toe gaan naar een situatie waarin we TV on demand hebben, zodat we overal en altijd een TV programma naar wens kunnen bekijken. Het gaat om mediacenters voor thuis en onderweg. Alle producten (nieuwe iMac, Front Row, iPod, iTunes 6) die Apple vorige week lanceerde zijn slechts verkenners op zoek naar de goede startpositie voor de slag om het marktleiderschap in mediadistributie.

Wat we hier zien is de lineup voor de feestdagen, zodat de cash blijft stromen en aandeelhouders happy blijven. De producten zijn mooi, maar niet af. Voor het vervolg, is het wachten op de grote Mac conferentie van begin volgend jaar. Ik ben er zeker van dat we daar een serieuze vPod (of hoe dat ding ook mag heten) gaan zien, inclusief een tot MacMedia omgebouwde MacMini: met Front Row v2.0, ingebouwde (HD) TV Tuner en Sony HD TV.

Comments are closed.