Ambitie en de broodbus

Reacties uitgeschakeld voor Ambitie en de broodbus
oktober 25th, 2005 Permalink

Met hoge snelheid schiet de Alfa 156 de bocht in op de kleine parkeerplaats, om uiteindelijk via een gracieuze bocht gecontroleerd tot stilstand te komen in een parkeervak. Even staat de auto stil.  Dan gaat de deur open. Benen vouwen zich beheerst naar buiten en ik zie een paar gloednieuwe Reeboks.

Langzaam stapt de donkere bestuurder uit. Het is een man van middelbare leeftijd. Trendy jeans, ik kan het niet goed zien, maar het zal vast een een serieus hip en duur merk zijn, passend bij de schoenen. Behoedzaam doet hij zijn shirt goed. Vervolgens bergt hij zijn zonnebril op in een koker. Dat verbaast me, want het is nog geen 9 uur op deze typische herfstochtend: de lucht is grijs, het miezert en zonlicht is in geen velden of wegen te bespeuren. 

In één vloeiende beweging pakt hij zijn jasje van het haakje bij de achterdeur en trekt het aan. Daarna pakt hij een bruine lederen dossiertas en een strakke zwarte koffer. In die laatste zit vast een noteboek. Behoedzaam hangt hij de bruine tas over zijn rechterschouder, terwijl zijn computer een plek krijgt onder zijn rechterarm. Dan gaat de achterdeur dicht. Geroutineerd controleert hij zijn voorkomen in autoruit. Hij frommelt wat aan zijn shirt en jasje, totdat hij tevreden is met de compositie waarmee hij de strijd van de dag weer aan kan. Het is een combinatie van hip en cool, met een vleugje ‘ik heb het gemaakt’.

Dan loopt hij terug naar openstaande bestuurdersdeur en buigt zich voorzichtig naar binnen. Uit zijn Italiaanse raspaard pakt hij een doodordinaire jaren ’70 broodbus van doorschijnend plastic. Hij stopt hem snel weg in zijn bruine aktetas, net als zijn auto ook – ongetwijfeld – van Italiaanse makelij. Dan beent hij weg richting kantoor. Zijn carrière wacht. 

Bijzonder wel, zo’n hippe ambitieuze neger met een oudhollandse broodbus. Het gaat even duren voordat ik dat plaatje verwerkt heb.

Comments are closed.