Een nieuw zorgstelsel

Reacties uitgeschakeld voor Een nieuw zorgstelsel
oktober 30th, 2005 Permalink

Ja, dat is even een heftige kluif die je daar als werkgever weer op je bord gepleurd krijgt. Natuurlijk hoort het bij ‘ondernemen’, maar eenvoudig is het allemaal niet. Zie bovendien maar eens iemand te vinden die uit kan leggen wat het voor je personeel en je bedrijf inhoudt. Ik ging die uitdaging aan en maakte eens even wat afspraken met tussenpersonen …

Take 1 – een afhankelijk tussenpersoon (lees: iemand van een financieel concern)
“Kun jij mij uitleggen wat het voor mij en mijn bedrijf inhoudt? Graag beginnen met de financiële consequentes van mijn crew in één zin. Daarna details.”
– “Nou kijk, het is allemaal vrij simpel. We krijgen een basisverzekering en blah, blah …. ”

Een klein kwartier later onderbreek ik hem, met een herhaling van de vraag: “In één zin de consequentie voor mijn crew en anders wieberen.”
Weer begon hij een moeizaam verhaal, waarop ik dus maar de stekker uit het overleg trok. Met deze finaniële instelling gaan we maar geen relatie opbouwen. Het is best mogelijk dat hij weet wat het allemaal gaat worden, maar die boodschap krijgt hij in ieder geval niet over de bune.

Take 2 – een zelfstandig financieel adviseur, zonder enige binding
De vriendelijke gozert begint goed door uit te leggen dat we Euro 165,- per persoon per maand gaan betalen, maar dwaalt vervolgens via uitzondering op uitzondering en een werknemerskorting van 0,25% volledig af en daar raakt hij mij als luisteraar kwijt. Tijd voor wat corrigerende vragen.
Die brengen hem blijkbaar zo van streek dat hij het vervolgens helemaal kwijt is. Op mijn vraag of hij het zelf allemaal nog wel begrijpt, moet hij inderdaad toegeven dat het niet eenvoudig is en dat hij volgende week pas de diverse cursussen en voorlichtingsavonden gaat meemaken.
Een duidelijk signaal om afscheid te nemen, want tijd is geld. Hij krijgt niet de gelegenheid om zijn koffie op te drinken: opzouten.

Take 3 – een ‘onafhankelijk’ verzekeringsboer
Na twee mislukte sessies had ik er weinig vertrouwen in en geen koffie dus bij het begin. Maar deze knakker leek de nieuwe regeling te snappen, maar bovenal begreep hij mij: “Ze betalen nu circa euro 85,- per maand, voor een basisverzekering met aanvulling en gaan per 1/1 euro 155,- betalen, per maand, per persoon. Kinderen tot 18 gratis. Indien je samen onder de 40K euri blijft, dan is er een zorgtoeslag mogelijk, maar daar moet je weinig van voorstellen. Als werkgever spaar je circa 0,25% uit en dat is ook niet de moeite.”
Kijk, daar verdien je koffie mee. Met een jodekoek.

Comments are closed.