Pijn is fijn

Reacties uitgeschakeld voor Pijn is fijn
november 12th, 2005 Permalink

Zeldzaam direct en ongelofelijk bruut. Het is het eerste dat bij me opkomt wanneer ik terugdenk aan de bijna twee uur durende toneelvoorstelling De Nimfen, van Theatergroep Oostpool. Geweldig, maar zwaar … een stuk dat je een keer of twee moet zien om alles eruit te halen dat er in zit, tenzij je een verwerkingscurve hebt van hier tot Tokyo.
Erg confronterend ook wanneer je van dichtbij hebt meegemaakt hoe iemand een lange strijd tegen de dood verloor. Heftig. Een stuk waarbij mijn emoties tekeergingen alsof ze een zaagblad volgenden: toppen en dalen, een lach en een traan.

Het gaat over vier zussen en een erfelijk gen waar je op een onfrisse manier aan dood kunt gaan, zoals ook hun moeder overkomen is. Preventief snijden is het enige uitzicht dat ze hebben op zekerheid, maar de zus die voor die route koos zag haar relatie in rook opgaan. Kiezen of delen dus voor de andere drie.

De zussen hebben een uiteenlopend karakter en achtergrond. Er is een naïf typetje (geweldig neergezet door Juul Vrijdag), een stille-wateren-hebben-diepe-gronden exemplaar (Christine de Both), een wat flamboyantere tante met een carrière in het buitenland en jonger vriendje (Sylvia Poorta) en de verbitterde-maar-wijze-oude-zus-met-opvliegers versie, gespeeld door Diane Lensink. Die heftig contrasterende karakters, de zware boodschap en de humeurigheid van de zussen houden je het gehele stuk op het puntje van je stoel.

Nimfen
Dialogen zijn messcherp. Ieder woord telt. Cynische humor en zeer pijnlijke siltes maken duidelijk dat de zussen zwaar hun best doen om elkaar te begrijpen, maar dat van echte emotionele betrokkenheid geen sprake is.

De Nimfen staan tot en met 3 december in hun eigen huis Oostpool in Arhem en trekken daarna het land in. 14 december zijn ze in mijn eigen Zwolle en als het half in mijn agenda past, ga ik ze nogmaals heel bekijken.

Comments are closed.