Chantage over bijdrage Afghanistan

Reacties uitgeschakeld voor Chantage over bijdrage Afghanistan
januari 9th, 2006 Permalink

Terwijl in Nederland de discussie volop woedt over het al dan niet leveren van 1200 troepen voor een vredesmissie in Afghanistan, heeft de VS besloten de druk vast op te voeren. Paul Bremer, ambassadeur voor de VS in Nederland tussen 1983 en 1986, geeft aan dat er sancties wachten als Nederland niet meedoet. Hij vraagt zich verder af wat Navo nog voor zin heeft als Nederland geen troepen levert.

Boeiend, want het geeft vooral aan dat ik de afgelopen weken inderdaad heel veel nieuws gemist moet hebben. Voor mijn trouwen (23 december) bestond de Navo nog uit een groot aantal landen. Ik begrijp uit de woorden van Bremer dat het tegenwoordig dus nog slechts Nederland en de USA is. Boeiend.

Bremer zegt verder dat Europeanen niet begrijpen dat het na 9/11 helemaal anders is geworden. Volgens hem begrijpen Amerikanen dat we in een vijandige wereld leven en zien we dat in Europa niet. Logische reactie van deze man en het geeft maar weer aan hoe kortzichtig onze Amerikaanse ‘vrinden’ zijn. Twee torentjes plat en het is plots een ‘gevaarlijke wereld’. Bremer realiseert zich waarschijnlijk niet dat de laatste twee serieuze wereldoorlogen voor Europa een thuiswedstrijd waren, waarbij hele steden in vlammen op gingen. Twee torentjes … pfffff.

Oh, en laten die Amerikanen nu even niet komen met hun standaard uitspraken dat omdat zij Europa in twee wereldoorlogen uit de shit hebben geholpen, nu plots onbeperkte rechten hebben. Los van de historische onwaarheid van die uitspraak, adviseer ik ze dan eerst maar eens na te zoeken wie eigenlijk de wapens leverde voor hun vrijheidsstrijd in 1776 en welk land als eerste de USA als een onafhankelijk natie erkende. Praten we dan verder.

Van de Holland Ring

In 1776, after the Declaration of Independence, the Dutch cannons at Fort Orange on the Caribbean island of Saint Eustace were the first to answer a salute from visiting American war ships. That was on 16th November 1776, and the visiting war ship was the Andrea Doria. Thus, The Netherlands was the first nation to recognize the United States of America. This is now known as The First Salute, and 16th November is Dutch-American Heritage Day.

Nou hopen dat er een Nederlandse politicus met ballen opstaat die de Amerikanen aan hun belofte houdt. Kom maar met die sancties. Leuke test om te zien hoe sterk de EU nu echt is.

Maar één ding is zeker. Als we naar Afghanistan gaan, dan gaan we voor de veiligheid van onze jongens toch niet vertrouwen op een ‘bondgenoot’ die direct naar pressiemiddelen grijpt wanneer het diplomatiek even tegenzit? Ik zie het voor me: “Yes Mr Kamp, we understand that your troops are under heavy fire and we are more than willing to solve that problem for you, as soon as you commit an additional 2000 troops.” Nee toch zeker.

Comments are closed.