“Tja, als je het mij vraagt ..”

Reacties uitgeschakeld voor “Tja, als je het mij vraagt ..”
januari 19th, 2006 Permalink

Het is een half uur voor sluitingstijd wanneer ik een Dixonsfiliaal in loop om uit te vinden wat de nieuwe oogst aan games is voor de PSP en de Xbox360. Hoewel het allemaal tegenvalt, duik ik toch op de verpakkingen om uit te vinden wat ik nu weer niet ga kopen. Terwijl ik volledig gedesintereseerd de beschrijving van één of ander heftig geweldadig racespelletje voor de PSP lees, hoor ik achter me iemand een verkoper aanspreken: “Ik zoek een iPod.”

Automatisch kijk ik om. Ik zie een knul van een jaartje of 16, die geholpen wordt door een evenoude verkoper: “Jij zoekt een iPod of een MP3 speler?” De verkoper probeert hier natuurlijk uit te vinden of de potentiële koper uitsluitend interesse heeft in een mega populaire iPod of dat hij ook in de markt is voor een ander muziekspelertje: “Ik wil een iPod, maar weet nog niet of het de video iPod wordt of de Nano.”

Alsof de klant geen mening heeft stuurt de verkoper het gesprek de andere kant op: “Als je het mij vraagt, dan zou ik voor een Sony gaan. Maar dat is natuurlijk een persoonlijke voorkeur.” De jongen beaamt de persoonlijke voorkeur en vraagt of de verkoper een witte iPod Video uit de vitrine wil halen. De verkoper vindt het een mooi dun apparaat, maar “Niet zo mooi als een Sony.”

De potentiële koper houdt de iPod Video vast alsof het om een pasgeboren kind gaat. De verkoper lijkt het niet te willen zien: “Kijk, dit is de Nano. Die hebben we in zwart en wit, 2 en 4 Gb. Nadeel van iPod is natuurlijk dat je alle muziek bij de Apple muziekwinkel moet kopen. Dat hoeft bij Sony niet.”

Met twee Nano’s in zijn handen, geeft de potentiële koper aan ergens gelezen te hebben dat je met iTunes gewoon CD’s kunt rippen en op je iPod kunt zetten: “Je bent dus niet verplicht de boel online te kopen.” Hij wikt en weegt misschien twee minuten en kiest dan voor de iPod Video.

Ik sta inmiddels een doos te bekijken van Mercury voor de PSP. Een opvolger-achtig-iets van het mega verslavende puzzelspelletje Lumines. Ook geen koopkandidaat, want ik heb geen idee waar ik de tijd vandaan moet halen om het te spelen. Al helemaal niet omdat ik al weer een nacht heb gedroomd van het oeroude Zork en ik al tijd zoek om de Z-machine maar weer te installeren … alles met dank aan Akke voor deze link (uitsluitend de moeite waard voor liefhebbers).

“Voordat je voor de iPod Video kiest, moet je zeker even de Sony spelers bekijken.” Het is de verkoper die zich blijkbaar niet neerlegt bij de keuze van de klant. De vraag of de Sony ook video speelt moet de verkoper negatief beantwoorden, waarna de koper aangeeft geen interesse te hebben. Het deert de jonge verkoper niet, want hij zet de iPod Video terug en loopt naar de Sony vitrine: “Kijk, 20Gb. Zie die vormgeving.”

“Ik wil een iPod Video.” Het komt er inmiddels bijna smekend uit.

Terwijl ik de winkel uitloop concludeer ik dat het toch nog wel meevalt met het geduld dat de jeugd tegenwoordig weet op te brengen. Ik was na de tweede keer Sony al twee deuren verderop zo’n ding gaan kopen en als het daar bij bleef, dan had die verkoper nog geluk gehad.

Comments are closed.