Hoed je Trullen …

Reacties uitgeschakeld voor Hoed je Trullen …
februari 5th, 2006 Permalink

In 1969 schreef Maarten Toonder "De Trullenhoedster", een verhaal over Ivy die de kracht heeft om met haar ogen mannen om te toveren tot Trullen, vreemdsoortige wezens. Ze opereert onder leiding van de boze tovenaar Hocus P. Pas, vanuit een Magische poort vanaf de Rommeldamse hei. Heel mannelijk Rommeldam valt als een blok voor haar, behalve Bommel natuurlijk. Geassisteerd door tom Poes en juffrouw Doddel zorgt hij (ahum) dat het uiteindelijk allemaal weer goed komt en de Trullen verdwijnen.

Bommel3

Op initiatief van Toonder zelf heeft Amsterdamse Theatergroep Opus One het verhaal bewerkt tot een musical. We zagen hem in het cultureel centrum van Harderwijk (570 plaatsen).

De Trullenhoedster is een drukke musical, met geweldige composities, prachtige belichting, mooie choreografie, goede dialogen en fantastische muziek. Grote decorstukken worden doorlopend op en af geschoven en de acteurs staan meer dan hun mannetje.

Bommel1

Als ik iets negatiefs moet noemen, dan betreft het de typering van de musical. Door het cartooneske gehalte en thema krijgt de musical al gauw het predikaat dat ie zeer geschikt voor kinderen is. Dat is gewoon niet waar, hoewel ook vanavond een groot aantal kinderen de voorstelling zag. Ik kan me niet voorstellen dat iemand beneden de 16 het verhaal kan volgen of de essentie ook maar enigszins begrijpt. Daarvoor is het geheel veel te dynamisch en wordt er teveel van het verhaal middels dans en ballet verteld.

Bommel4

Van teveel dans en ballet in een musical word ik overigens lang niet altijd even vrolijk, maar in de Trullenhoedster zorgt het voor een prachtige sfeer. Hoogtepunt is een secretaresse die achter haar typemachine zit te tapdansen en daarbij afwisselend de vloer en anders klinkende tafel gebruikt.
Meer dan fraai!

Bommel2

De Trullenhoedster is een voorstelling die je zeker moet zien en je hebt tot eind juni van dit jaar de tijd. Check de speellijst

 

Comments are closed.