Een conflict in de maak

Reacties uitgeschakeld voor Een conflict in de maak
februari 12th, 2006 Permalink

Iedereen kent natuurlijk het Groene Boekje als richtlijn voor de te hanteren spelling. Het boekwerk wordt regelmatig bijgewerkt en dat gaat niet altijd even logisch. We kennen allemaal wel de C-K affaire: product werd produkt en plotseling weer product. De miereneuker werd mierenneuker en allerhande verbindingsstreepjes doken op en kwamen weer te vervallen. Bent u er nog?

Taalliefhebbers zijn inmiddels afgehaakt en hebben na lang broeden besloten een eigen versie op de markt te brengen. Ze gaan daarin dezelfde taalregels anders intepreteren. Denk ik de richting van de Koran, de Bijbel en Tora in relatie tot het oude testament. De bron is nagenoeg dezelfde, maar zoals we inmiddels weten wijkt de interpretatie ernstig af. Dat wordt dus heibel.

De nieuwe taalguru’s noemen hun woordenlijst: De Witte Spelling. Beetje ongelukkig gekozen naam, zeker in een tijd waar woorden als negerzoen, blanke vla en jodenkoeken onder vuur liggen.

Ik voorspel u één ding: naarmate het Witte Boekje aan populariteit wint, zullen de Moslimprotesten wel opduiken. Immers, het Groene Boekje vindt Moslim feesten waardevoller dan Christelijke feestdagen getuige het hoofdlettergebruik: Suikerfeest vs. kerstfeest. De witte woordenlijst maakt dit onderscheid niet. Het is een kwestie van tijd voordat het bij de Imam’s indaalt, maar daarna zullen de protesten hevig zijn. Neem dat van mij aan.

Comments are closed.