Gerechtigheid

Reacties uitgeschakeld voor Gerechtigheid
mei 31st, 2006 Permalink

Eindelijk kregen de Polen die in 1944 te laat en tevergeefs bij Arnhem landden dan de door hun zo verdiende onderscheiding. Volgens goede Nederlandse traditie heeft dit natuurlijk allemaal weer veel te lang moeten duren.

Niet alleen was Poolse aanvoerder Generaal-Majoor Stainslaw Sosabowski mordicus tegen operatie Market Garden, omdat de troepen te ver van de slagvelden zouden landen (waar hij gelijk in kreeg), ook was hij tegen de plek waar hij en zijn parachutisten uiteindelijk aan de grond werden gezet (Driel), omdat hij vond dat het de verkeerde kant van de Rijn betrof. Hoe konden de Engelsen verwachten dat de Polen zo effectief steun konden bieden? Ook hierin kreeg hij gelijk.

Desalniettemin gingen de Polen voortvarend te werk om de Britse 1st Airborne te ondersteunen en zwommen ze zonder scupules de rijn over om de aftocht van de vermoeide en verslagen Engelsen te dekken.

Eindelijk dus de zo verdiende onderscheiding. Typerend voor Nederland is dat dit pas gebeurd nadat de meeste helden, inclusief de Generaal-majoor zelf, reeds zijn overleden. In Arnhem gaan ze nog een nieuwe rijnbrug bouwen tussen Oosterbeek en Schuytgraaf. Het zou de gemeente sieren deze te vernoemen naar  de Poolse leider Stanislaw Sosabowski, zoals die andere grote rijnbrug inmiddels naar de Engelse Kolonel John Frost is genoemd.

Comments are closed.