Knappe reconstructie waar je bij moet blijven

Reacties uitgeschakeld voor Knappe reconstructie waar je bij moet blijven
september 25th, 2006 Permalink

Regisseur Han Römer (ja, familie van) werd door het boek ‘Grensgevallen’ dermate geraakt, dat hij op er toneel iets mee wilde doen. Bij Oostpool maakte hij er daarom de gelijknamige voorstelling over, waarin hij inspirerende chaos tegenover de gevestigde orde zet. Grensgevallen ging op 23 september in Huize Oostpool in première en Zoranet was daar natuurlijk bij.
Met hoge verwachtingen en goed voorbereid (roman gelezen) trok ik naar Arnhem, want Oostpool wist me tweemaal eerder tot tranen toe te raken. Het hilarische blijspel ‘Allen af’ bracht vreugdewater, terwijl de Nimfen diepe indruk maakte door de directheid waarmee een moeilijke boodschap gebracht werd.

In ‘Grensgevallen’ wordt op een privé-school onder strikte geheimhouding een experiment gestart waarbij kinderen die tussen wal en schip dreigen te vallen (grensgevallen) eenmalig de kans krijgen om te reïntegreren in het normale schoolleven. Met ‘tijd’ als dwingende factor worden scholieren als pedagogische proefkonijnen gebruikt. De harde waarheid dringt langzaam tot de scholieren door, waarbij de komst van de totaal onaangepaste August het onderzoek ontregelt, met geweld als eindresultaat.
Römer kiest ervoor het verhaal als reconstructie te presenteren. Deze niet-lineaire benadering maakt het reeds complexe verhaal niet eenvoudiger. Hoewel de acteurs tijdens de premiere (door nervositeit?) nog niet geheel één waren met hun personage is ‘Grensgevallen’ toch een zeer knappe voorstelling in een prachtig decor.

Comments are closed.