OpenOffice voor Mac

Reacties uitgeschakeld voor OpenOffice voor Mac
oktober 7th, 2006 Permalink

is als een jonge zilverreiger in de lente. Er zit iets moois aan te komen, maar volwassen is het nog niet. Oh, en 35% van die jongen haalt de zomer niet. Je begrijpt het, ik ben met OpenOffice op de Mac bezig.

Voor OS X zijn we gezegend met twee smaakjes van deze OpenSource vervanger voor Microsoft Office. We kennen de traditionele OpenOffice, zoals hij er ook voor Linux en Windows is en NeoOffice.

De traditionele versie vindt dat systeemfonts gewoon genegeerd moeten worden, want het installeert een paar honderd fonts van zichzelf. Ja, een OpenOffice Times, is dus een andere dan je OS Times. Hoe fijn, zeker als je weet hoe relaxed Mac OS X doorgaans met fonts (en andere LIBS) omgaat. En dan is daar die verschrikkelijke interface die NUL rekening houdt met Apple Interface regels. Dus als Apple gebruiker zoek je je helemaal wezenloos. Opties kun je op 7 plekken aanpassen. De OpenOffice ploeg houdt klaarblijkelijk van puzzles. Kan best zijn dat Windows en Linux gebruikers gewend zijn om te zoeken en debuggen. Wij Mac gebruikers willen gewoon dat het werkt. Anders hoeven we het niet. Oh, en we zijn graag bereid ergens voor te betalen. Na jaren doneren, had ik wel een keer een ‘echt’ product verwacht.
NeoOffice is een versie van OO in een Java box. Je raadt het al: traag en vreet resources. Maar: gebruikt wel systeemfonts en respecteert Apple Interface regels. JOY! Beter dus. En stabiel is het ook, als de functie tenminste werkt. Resizen van vensters is een ramp en laten we het even niet over printen hebben. Oef.

En dan is daar de cross compatibility van OO tussen Mac, Linux en Windows. Ja, dit is fun … zeker gezien de manier waarop OO met haar fonts omgaat. Wat een drama. Fonts kunnen niet aangepast worden, tabellen verdwijnen en grafix worden rode kruizen. De compatibiliteit van een OpenOffice file tussen de diverse besturingssystemen is slechter dan wat die rukkers van Microsoft deden met hun versiecompatibiliteit.

Ik zie het zo gauw nog geen volwassen reiger worden op de Mac. Toch maar weer MS Office installeren.

Jammer.

Comments are closed.