En toen was het Access

Reacties uitgeschakeld voor En toen was het Access
oktober 13th, 2006 Permalink

Het was ooit het meest geroemde besturingssysteem. Je kon alles met 1 hand bedienen, had geen pennetje nodig en gebruikte nauwelijks stroom. Ja, het was de tijd waarin je drie weken met je PDA deed voordat je hem moest opladen.

Alles veranderde met de komst van de Smartphone. Het OS kon goed meekomen in de GPRS markt en nog steeds deed je een week met je Smartphone, voordat je moest opladen. Een schril contrast met Windows OS based gadgets waarvan de batterij sneller leegloopt dan de bankrekening van een koopverslaafde.

En toen kwam UMTS.

En stil was het. Het oude OS (v5) trok het niet. Een vervanger (v6 op basis van BeOS) die in de steigers stond werd geschrapt en er werd gestart met een nieuwe opvolger (v7 op basis van Linux). Tot die tijd moest de trouwe gebruiker (zoals ik) het doen met een versie van Windows Mobile. (Over mijn lijk.)

En sinds gisteren wordt PalmOS niet meer gemaakt door PalmSource, maar Access (Het kocht Palmsource 2 jaar geleden.) Een historisch moment die re-branding en misschien wel een cruciale marketing blunder. Het Palm OS mag misschien niet het meest moderne meer zijn, maar de naamsbekendheid is enorm.
En Access? Tja, dat is bekend van haar browser voor mobiele i-mode apparaten en de Sony PSP. Bij elkaar heeft Access een kleine 300 miljoen gebruikers. Oh, je wist niet dat je bijna dagelijks browst met een product van Access? Dat bedoel ik dus.
Je kunt er vergif op innemen dat het Japanse Access over een maand of 6 wakker wordt en met een aankondiging komt toch weer iets te gaan doen met het merk Palm, “omdat het nog zo herkenbaar is”. Houdt de boards in de gaten voor het geesteskind van die Chief Marketing Officer die dan plots het licht ziet. En tot die tijd mag het in Japan klaarblijkelijk echt geld kosten. Oh joy.

Comments are closed.