WII groter succes dan verwacht

Reacties uitgeschakeld voor WII groter succes dan verwacht
december 27th, 2006 Permalink

Dat de Nintendo WII een groter succes was bleek al wel uit de verkoopcijfers. Waar Microsoft  een jaar nodig had om 7.5 miljoen consoles te verkopen, deed Nintendo er 4 miljoen in 4 weken. Nu blijkt de WII zo gewild dat eigenaren van de XBOX 360 en zelfs PS3 hun nieuw verkregen duurder apparaat zonder bijbetaling maar al te graag ruilen tegen het speeltje van Nintendo.

Microsoft ging voor de modernste hardware die in grote massa’s te produceren bleek en wist daarmee als eerste de markt te bestormen met de nieuwe console. Het first mover advantage moest goed zijn voor de marktheerschappij op langere termijn.

Sony koos voor state of the art hardware, het nieuwste van het nieuwste, en nam productieproblemen voor lief. Het gevolg was een late introductie van haar PS3 en veel, heel veel imagoschade. Maar het resultaat is er: de Console met de beste hardwarespecificaties.

Nintendo deed het soberder qua hardware. Het maakte een goed gebalanceerde console, die je niet hoort in de woonkamer. Ze stopte daar een revolutionaire controller bij en zorgde daarmee voor intens veel spelplezier. Het resultaat is een super hit. De WII is niet aan te slepen.

Zelf maakte ik het vorige week mee, toen ik bij het Duitse Saturn (een zusje van de Media Markt) een krap half uurtje tussen de consoles stond. Waar de XBox 360 in grote stapels beschikbaar was, werd er niet één verkocht. Mensen kozen veelal voor de goedkopere PS2 of weken uit naar mobiele apparaten zoals de Nintendo DS of de Sony PSP. Het zag er niet goed uit voor Microsoft. Vanzelfsprekend was de WII en alle toebehoren volledig uitverkocht.

Uit onderzoek blijkt dat de ruilsites als Ebay en Craiglist overlopen van verzoeken van eigenaars die hun Xbox 360 en zelfs PS3 maar al te graag willen ruilen tegen zo’n WII. In veel gevallen hebben eigenaars dagen voor de deur gelegen om het apparaat te bemachtigen. Het verlies dat ze met de ruil oplopen (zowel de 360 als de PS3 zijn een stuk duurder) zal ze een zorg zijn.

Nintendo bewijst dat gamen dus voor de massa nog steeds om spelplezier gaat en niets te maken heeft met impossante hardware specificaties.

Comments are closed.