Agent Orange

Reacties uitgeschakeld voor Agent Orange
januari 2nd, 2007 Permalink

BennoNee, we hebben het niet over dat bestrijdingsmiddel, maar over een boek. Beter gezegd: twee boeken. Of nog beter gezegd: twee stripboeken. Ik kreeg ze voor mijn verjaardag van m’n collega’s en zijn een absolute aanrader.

Agent Orange is een stripverhaal over de jonge jaren van Prinz Bernhard. Wat ooit begon als een serie van drie, moet nu uitgroeien tot een speelse biografie in vijf tot zes deeltjes, aldus de auteurs (Erik Varekamp, Mick Peet). Dat ‘speels’ heeft overigens betrekking op het concept ‘stripverhaal’, niet op de inhoud, dan wel de kwaliteit van de tekeningen.

Benno2

Voor dit werk hebben de auteurs serieus onderzoek gedaan. Ook zijn de nodige historici en zeer geleerde types bij het werk betrokken. Zeldzaam voor een stripverhaal is ook (per deel) het nawoord, waarin vele documenten de revue passeren om aan te tonen dat het verhaal niet ver van de waarheid is. Of zoals de korte omschrijving op de achterzijde zegt: “True Fiction”.

Dat bewijsmateriaal is hard nodig, want menig lezer zal de wenkbrouwen fronsen wanneer het leven van Benno (Prinz Bernhard) zich in messcherpe en hoogwaardige tekeningen ontvouwt. Hoewel het aspect rokkenjager bekend is, moet je toch wel even slikken van het feit dat Benno Juul al tijdens de huwelijksreis belazert. Minder bekend, maar schokkender, is het dat het huwelijk tussen Benno en Juliana gekunsteld is door de Duitsche firma IG Farben, ook bekend als de makers van Zyklon B, een insecticide waarmee de Duitsers hun Jodenprobleem gingen oplossen. Vooral de onderhandelingen over de vergoeding die de prins voor zijn ‘diensten’ wil ontvangen zijn lachwekkend. Uiteindelijk gaat de Nederlandse overheid akkoord met een toelage van 2 ton (nu 1,7 miljoen Euro) per jaar. Ook aardig is de moordaanslag op Juliana, waar Bernhard al dan niet van wist en het feit dat hij de foto’s van hun eerste kind op persoonlijke titel aan een Engelse krant verkocht. Leuk is ook het inzicht dat gegeven wordt in de carriere van Benno bij de SA en SS, zijn beweegredenen en hoe hij op jonge leeftijd al gevoelig is voor uniformen en omkopingen. De mening van Adolf Hitler over Der Prinz mag hier niet ontbreken: Hij vond hem Benno de duurst betaalde Gigolo van Europa.

Agent Orange is heerlijk leesmateriaal en zou verplichte kost moeten zijn op Nederlandse middelbare scholen. Ik kan niet wachten totdat deel drie uitkomt!

Comments are closed.