Palm Treo 750v

Reacties uitgeschakeld voor Palm Treo 750v
januari 4th, 2007 Permalink

Zoals ik eerder al aankondigde heeft Palm zijn succesvolle smartphone lijn uitgebreid met een de Treo 750v. Dit Windows Mobile gebaseerde toestel heeft de eer de eerste 3G Palm te zijn. Vodafone was zo vriendelijk me er één voor demo en testdoeleinden beschikbaar te stellen. Even kort mijn ervaringen. Treo750

Vooraf

Ik gebruik al sinds jaar en dag een Palm apparaat en heb er tenminste 4 gehad (Pilot, V, Treo 270 en de laatste 2-3 jaar een Treo 650). Als desktopmachine gebruik ik een Mac, met OpenOffice en (vooral) veel software van Apple (Pages, Keynote). Dat om aan te geven dat ik tenminste vijf jaar al niet meer gewend ben aan Windows, Outlook en meer Microsoft applicaties. Onderstaand is een impressie van mijn ervaringen met de Treo 750v, op basis van Windows Mobile. Meer technische details volgen later, wanneer ik meer tijd heb.

Concreet

De verpakking van de 750v verrast me nauwelijks. Die zat in het verleden al aardig in elkaar en daar is weinig aan veranderd. Het is geen Apple kwaliteit, maar komt wel goed in de buurt. Esthetisch vind ik de Vodafone vormgeving wel mooier dan de oude saaie Palm verpakking.

Het apparaat zelf is wel stevig verbeterd. De kleurstelling is mooier, de antenne mist, sneltoetsen en cursor zijn groter en zelfs het (al goede) typegemak van het toetsenbord is nog beter gemaakt. De 750v voelt echt stukken beter aan dan mijn 650, zowel in de hand als in mijn broekzak.

Gebruik

Windows Mobile, dat is even wennen. Palm heeft de vrijheid gekregen (gekocht) van Microsoft om ‘enige’ verbeterpunten aan te brengen in de interface, waardoor Windows Mobile ‘nog’ gebruikersvriendelijker is geworden. Ik citeer hier de folder en niet mijn ervaring, want ik vind het een complete ramp. Veel werkt uitsluitend via het startmenu en consistentie in applicatiegebruik of starten/sluiten is er niet. Waar je op de Palm, met één hand, in 3 kliks je afspraak in je agenda kunt neerzetten, is Windows mobile voor mij een marteling. Zelfs na 4 weken intensief gebruik lukt het me nog niet om in een vergadering snel data in mijn agenda te controleren. Of mijn leercurve wordt vlakker ivm. mijn leeftijd, of Windows Mobile is gewoon niet zo gebruikersvriendelijk als Palm OS. Feit is dat collega’s mij meerdere malen ernstig hebben zien martelen met dit apparaat.

Een pluspunt is de verbeterde camera. Die is inderdaad een heel stuk beter geworden tov. de 650, ware het niet dat het niet eenvoudiger is geworden om foto’s te maken, tenzij je de applicatie onder één van het beperkt aantal sneltoetsen gaat plaatsen. Hij mist autofocus, dus veel heb je er nog steeds niet aan.
E-mail … meet Outlook mobile. Ik mail af en toe via de Treo 650 en gebruik daarvoor het oude en standaard meegeleverde Versamail. Dit is een e-mailapplicatie uit het stenentijdperk en dus is alles beter. Hmmm, ja en nee. Outlook Mobile werkt prettiger dan Versamail en mist allerhande beperkingen, maar is tegelijk niet sneller.

Dat is overigens een groot probleem van die hele Treo. Ik vind hem niet sneller dan mijn oude 650. Wel is hij in staat om meerdere applicaties tegelijk open te hebben, waardoor je zowaar tegelijk kunt mailen, browsen en chatten. Da’s wel prettig, zeker gezien de UMTS verbinding. Sneu is dat de processor dat niet echt trekt, ondanks een forse toename van het interne geheugen (tov. van de 650).

Stabiliteit

Mensen die me kennen, beginnen licht te gniffelen. ‘Stabiliteit’ en ‘Windows’ in één onderwerp, op dit weblog. Dat wordt lachen. Nee dus. De 750v is een stuk stabieler dan mijn 650, die nog wel eens de neiging heeft uit zijn geheugen te lopen en dan spontaan te rebooten (ca. 1 x per maand). Uiteraard doet ie dat bij voorkeur wanneer je een nieuwe actie onderneemt, bijvoorbeeld het opnemen van de telefoon. Maar goed, dit voel je wel aankomen omdat de 650 dan langzaam trager wordt (Waarom doet met dit denken aan het doden van dief in de Infocom classic Zork II?).
De 750v lijkt dat probleem veel minder te hebben en dus zou ik moeten concluderen dat Windows Mobile een stuk stabieler is dan Palm OS 5.x. Helaas heeft Windows Mobile wel de neiging om volledig random te rebooten en daarmee open bestanden te verneuken. Mijn inbox werd er twee keer de dupe van en ik dank de backupdienst van mijn provider voor het beschikbaar hebben van mijn mail (POP/Imap). Vodafone verkoopt het apparaat overigens in combinatie met Pushmail en Blackberry diensten, dus mogelijk dat je het probleem dan veel minder hebt.

Support

Over supportdesken is veel te zeggen. Ook over die van Vodafone. Maar de support op de Treo750v was gewoon goed te noemen. Ja, kan er verder weinig over zeuren. Complimenten waar ze horen.

Schermresolutie

Tja, waar ik 320×320 op mijn oude Treo650 gewend ben, mag ik het op deze hagelnieuwe 750v dus doen met 240×240. Wat? Ja, precies: we gaan achteruit, waar de trend in de branche duidt op grotere schermen. De combinatie met een al niet zo’n efficient OS, ook in de interface en een kleiner scherm, maakt het gebruikersgemak er niet beter op.

Mobile Office …

Zoals elk Windows Mobile apparaat biedt de Treo 750v ook een ‘pocket’ versie van MS Office. Als incidenteel gebruiker van Documents to go (een applicatie die je office docs omzet naar een mobiele versie, standaard meegeleverd met Palm Treo’s), moest ik al lachen toen ik ‘mobile office’ opende. Zeker op zo’n klein scherm is dat echt humor. Microsoft en interfacing, het blijft toch een wonderbaarlijke combinatie.

Accu

Ook altijd aardig. Gezien de toename in specs (met name UMTS), lijkt een heftig stroomverbruik op zijn plaats. En ja, dat klopt. Het beperkte scherm maakt hier het nodige goed, maar feit is dat bij heftig UMTS gebruik de telefoon een dag niet uitzingt. En da’s droevig, want dat maakt het de eerste Treo waar een autolader echt noodzakelijk is (hoewel de Treo 270 er ook iets van kon).

En dus?

Is de Palm 750v een degelijk apparaat en zeker een stap voorwaarts, zeker als je (neem ik aan) Windows en de manier van werken en ‘denken’ gewend bent. Met een betere camera en dito mediaplayer zijn de multimediafaciliteiten een stuk vooruit gegaan, hoewel ik niet direct zie wat ik hiermee in een zakelijke omgeving zou moeten doen. De testbel die ik naar Vodafone deed voor support werd goed afgehandeld. Daarbij bleek er zelfs redelijke kennis van het apparaat te zijn.

Desondanks is het apparaat niet aan mij besteed. Als Palm gebruikers haak ik af op de inefficiency van het OS. Ik heb teveel clicks nodig om ‘mijn ding’ te doen, mis bovendien schermruimte en wordt helemaal krankjorum van de inconsistentie van de interface. Voorlopig leeft mijn 650 gelukkig nog, dus heb ik de luxe om te wachten op die 3G Palm, of die Apple Smartphone. Als die ooit komen :)

Ja maar …

Veel reviews schrijven toch dat het de beste smartphone is, die momenteel op de markt te verkrijgen is. Hoe zit dat dan? Nou, volgens mij zegt dat heel veel over de kwaliteit van wat er verder te krijgen is en niet zo heel veel over deze Treo.

Comments are closed.