Back to the future

Reacties uitgeschakeld voor Back to the future
januari 28th, 2007 Permalink

QuestionIn verband met de troubles die ik had met mijn GSM Treo en het feit dat ik misselijk werd van de vervangende UMTS telefoons, was het hoog tijd voor een nieuwe gadget. Da’s makkelijker gezegd dan gedaan, want een echte killergadget is er nog niet. De iPhone komt pas over een jaar en wat nu leverbaar is kan me gestolen worden. Ik heb een P900 met Symbian en UIQ geprobeerd en dat was het niet. Blackberry bleek ook niet mijn ding, omdat ik aan beide testdevices niet kon wennen. Een goede Palm is er momenteel ook niet en dus was het even puzzelen …

Wat ik nodig heb is iets waar ik makkelijk mee kan bellen. Bovendien moet ik iets hebben waarmee ik mijn agenda en to-do lijstjes bij kan houden en dat ik kan synchroniseren met mijn kantooragenda. Essentieel is een goede notitie/schets functionaliteit voor mijn hersenspinsels en brainstormactiviteiten. Verder heb ik eigenlijk weinig nodig, want feitelijk reis ik altijd met mijn notebook. Ik zit dus niet echt te wachten op een super mobiel e-mail apparaat voor in mijn binnenzak. Ook multimedia is niet mijn ding, dus camera’s en video kunnen me gestolen worden.

Een simpele oplossing is een eenvoudige telefoon, met een losse papieren agenda. Voor het bellen kan het, maar papier als agenda gaat niet werken. Door notities, krabbels en schetsen verwordt dat al gauw tot een onhandelbare chaotische bende. Nee, die agende moet digitaal zijn. Plots wist ik het, ik moest back to the future.

Ik koos daarom voor de moeder van alle PDA’s. Nee, dat is niet Palm Pilot, hoewel die wel erg dichtbij zit. Mijn organiser moest een Newton worden, ooit gemaakt door Apple. Nooit echt een succes geworden, omdat het apparaat teveel moest kunnen en daarom te groot was. De Newton was zijn tijd zover vooruit dat delen van de technologie zijn terug te vinden in het huidige bekroonde besturingssysteem OS X voor de Mac. Nieuw is de Newton niet meer te koop en Apple ondersteunt ze ook niet meer. Wel is er eenMessagepad 130 fanatieke gebruikersgroep die nog steeds software voor de Newton maakt.

Een speurtocht over diverse handelssites bracht me naar een Apple Newton Messagepad 130 in Amersfoort. Toevallig van een ex Apple medewerker, zeer compleet en in goede conditie. Ophalen dus en ermee aan de gang.

Uitdaging 1 is het synchroniseren van deze made-in-1996-organiser met mijn agenda, adresboek, to do lijst en notities in OS X. Zoals gezegd biedt Apple hier zero ondersteuning voor. Sterker nog, de hele Newton serie is niet of nauwelijks op de website terug te vinden. Voor sync tooltjes ben je daarom aangewezen op de gebruikersgroepen. Ik vond er twee die essentieel zijn:

nSyncnSync, een tool die je met plugins gemakkelijk kunt finetunen dat hij de basis functionaliteit synchroniseert: notes, to do, agenda en adresboek. Desgewenst zelfs outlines.

NewTen, een tool die antwoord geeft op de vraag: ik heb een powerbookPush package zonder diskdrive en hoe krijg ik nu die Sync tool op mijn Newton.

Veel eenvoudiger dan ik vooraf had verwacht, kon ik de essentiële zaken synchroniseren. Daarom wordt het nu tijd om de lat iets hoger te leggen. Natuurlijk willen we WiFi en Bluetooth werkend zien te krijgen. En misschien zelfs wel 3G, puur voor wat blogwerk. Daarover vast later meer.
Bijgeleverd is tevens een IR barcode lezer, dus daar moeten we ook nog mee aan de gang en diverse modems. Ook altijd leuk. Maar nu eerst gaan we ons storten op de dev kit die ook was bijgesloten. Zien dat ik dat Newton Script onder controle krijg en kijken of er nog iets aardigs voor te programmeren is.

En hoe is die Newton dan in de praktijk? Groot, maar wel practisch. Notities en schetsen gaat gemakkelijker dan het ooit op mijn Palm Pilot en V ging en als je eenmaal de Newton-denkwijze snapt, dan werkt de hele rubricering erg intuitief. Het is wel heel goed te merken dat de mensen achter Palm hun opleiding bij Apple op de Newton hebben gehad. Veel acties zijn herkenbaar.

Wat ik grappig vind, is het verschil tussen Palm en Newton voor wat betreft het afsluiten van een applicatie. Daar kun je duidelijk merken dat Palm gepoogd heeft het aantal kliks tot een minimum te beperken. Bij Newton heb je overal ‘sluitboxjes’ om een applicatie of een handeling af te sluiten, cq. te bevestigen. Bij Palm doe je dergelijke handelingen in de interface, door naar een andere applicatie te schakelen of één van de hardwaretoetsen te gebruiken. Palm is sneller, maar leidt wel tot inconsistentie in de interface en daardoor soms tot een verwarrende gebruikerservaring. Dat is bij Newton anders, maar het kost meer kliks.

Hoe dan ook: ik ga hem gewoon voor dagelijkse werkzaamheden inzetten. Kijken of dat gaat lukken. Het is in ieder geval weer eens wat anders.

Wordt zeker vervolgd.

Comments are closed.