Zoranet Banksys XentaBanken doen zwaar hun best om contante betalingen te vervangen door Pinnen en Chippen. Ze worden daarbij aangemoedigd door de (internationale) overheid, die graag meer inzicht wil hebben in de manier waarop geld beweegt. Alles onder het mom van terrorismebestrijding, zeg maar. Banken faciliteren het graag, want van al dat electronisch betalen worden ze slapend rijk! Reken even mee: een winkelier betaalt per maand gemiddeld 60 euro en dan komen daar de kosten van de bank en transport nog bij (al gauw Euro 0,17, per betaling). Da’s dus echt geld en verklaart de vele “bij PINbetaling onder de 10 euro, Euro 0,25 transactiekosten” toeslagen. Dat het anders kan bewijzen we bij Zoranet: Euro 25,- per maand en Euro 0,058 per transactie. Geen kleine lettertjes, geen bullshit. Banken: bukt u even!

Enig idee hoe vaak we met zijn allen pinnen en chippen? Schrik niet, in 2006 deden we 1.451 miljard pin betalingen en ging de chipknip 164,6 mijoen keer door de gleuf. Een stijging van 12.1% ten opzichte van 2005. Fors dus en dat gaat alleen maar toenemen, al is het maar omdat de overheid overweegt die chip op je bankpas voor identificatiemogelijkheden in te gaan zetten. Ja, dat wordt boeiend.

De Chipknip is met name populair in de automatenhandel: parkeermeters en snoep/snackmachines. Bij elkaar waren dat 130 miljoen ja’tje. Gemiddelde transactiegrootte: Euro 2,68. Reden: veel van dergelijke apparaten kennen de mogelijkheid van contant betalen niet meer. Je moet dus digitaal betalen. Keuze heb je gewoon niet.

Pinnen doen we vooral bij de supermarkt (34.3%), aan de pomp (9%) en in de kledingzaak (8.1%). De gemiddelde transactiewaarde daalde overigens van bijna 50 euro in 2005 naar 44 euro vorig jaar, hetgeen aangeeft dat er ook voor kleinere betalingen naar de PINpas wordt gegrepen. Met andere woorden: steek die Chipknip maar …. exact. Grootste stijging van het aantal transacties werd geregistreerd in de branche die electronisch betalen, om logische redenen, lang heeft uitgesteld: de horeca.

2 Responses to “Pinnen en chippen”