Nokia E61iMijn Palm Treo 650 is al wat jaartjes oud en het besturingssysteem kan anno 2007 eigenlijk niet meer. Maar als je dan om je heen kijkt, dan is de markt qua vervanging dun bezaaid. Ik bedoel: er lijken plenty opties te zijn, maar uitgaand van een paar simpele uitgangspunten valt het toch tegen. Die essentials: een batterij die tenminste 2 dagen meegaat bij serieus gebruik en PIM software (agenda, to-do’s en contacts) die snel toegankelijk is. Verder is een degelijk keyboard niet onbelangrijk. Spiegeltjes en kraaltjes als een goede camera, ringtones, mp3 spelert en weet ik het wat, vind ik veel minder belangrijk. Nokia was zo vriendelijk een E61i ter beschikking te stellen. Op het oog een zeer compleet toestel, zeker next-gen, maar is het een Treo killer? Onderstaand de eerste indrukken (2 dagen intensief gebruik).

De Voors

Die Nokia E61i is akelig compleet: een redelijk scherm (groter, maar van mindere resolutie dan mijn Treo) en WiFi/UMTS/Bluetooth voor connectivitity (gelijktijdig te gebruiken!), waarbij het toestel helemaal klaar is voor VoIP (gratis telefonie) via bijvoorbeeld je Zoranet Accesspoint. Design is zeker niet onaardig: hij heeft een lekker zakelijke uitstraling en zit robuust in elkaar. Bediening van het toestel is goed: alles is met één hand te doen. Het besturingssysteem is niet briljant, maar veel beter dan het klassieke Palm OS of Windows Mobile. Symbian is snel, stabiel en heeft vele, vele applicaties. Daarvan worden er overigens een hele partij meegeleverd, waaronder een Office pakket dat goed compatible is met OpenOffice en MS Office.

Nokia vs Treo

De tegens

Hij is breed en dun en in mijn beleving kwetsbaar. Hoewel dunner dan de Treo, weet ik niet welke formfactor prettiger is in gebruik. Ik denk de Palm, maar dat kan gewenning zijn. Het keyboard is zeker geen Palm kwaliteit en hoewel de wat rubberen toetsen goed aanvoelen, voel ik het typen van een e-mail goed in mijn duimen. Mogelijk nieuwigheid,. Het toestel heeft 1001 features en dat merk je in de menu’s: eindeloos breed en onwijs diep. Mijn eerste reactie was: hier is niet mee te werken. Vervolgens: hier is nog steeds niet mee te werken. Een dag later: er is nog steeds niet mee te werken. Pffff, gek word je van de opties. Zeker ook omdat het instellen van WLAN access of een SIP account in mijn beleving niet echt logisch werkt en ook in de handleiding niet uitgelegd wordt. 1 alarm per dag en een batterij die niet helemaal in lijn is met de mogelijkheden: WiFi + UMTS aan = dagelijks opladen. Als je veel via WiFi doet, gaat ie een dag niet of misschien net volmaken. We gaan met zijn allen weer aan de auto oplader. Oh, wat zeg ik nu: jij hebt natuurlijk al zo’n Windoos Mobile ding, dus zit al aan de auto oplader.
nokia vs treo 2

De meegeleverde software is talrijk, maar voor een apparaat met WiFi en 3G verwacht je tenminste een fatsoenlijke browser. Nee dus: de Nokia browser is brak en onvolwassen. Gelukkig is Opera als betaalde download verkrijgbaar en is dat probleem makkelijk op te lossen. De mailclient … tja, net niet zou ik zeggen, hoewel een heel stuk beter dan de 3 jaar oude software voor de Palm.

Nokia’s primaire partners zijn carriers en dat merk je. Primaire communicatie verlooptvia GPRS, GSM en SMS. Wil je via WLan, VoIP of e-mail communiceren, dan is tenminste 1 extra klik vereist.

En dus

Is het een heel mooi en heel compleet toestel dat echt lekker in de hand ligt en broekzak zit. Eindeloos opties, dus je bent zeker een half jaar bezig om hem te leren kennen. Dat dan weer wel. Maar zou ik hem houden? Hmmm, lastige vraag. Voor WiFi/Voip en besturingssysteem wel, maar voor de rest (agenda, mail, to-do’s, vorm, batterij) heb ik liever mijn oude Treo.

Ik denk dat de E61i de smartphone is met de beste internetfaciliteiten so far. Daarmee zeg ik eigenlijk meer over de concurrentie dan over deze Nokia. Feit is dat ie een uitgewoonde Treo 650 niet met afstand kan verslaan. Dat zegt dus veel over de innovatie van de afgelopen drie jaar: die is buitengewoon beperkt geweest. Nu wel SIP, maar niet eenvoudig te configureren. Zal wel een eis zijn geweest van de telco’s en misschien moet ik het toestel daarom wel links laten liggen. De E61i is een goed toestel voor iedereen die van een oudere versie van Symbian afkomt of van Windows Mobile, maar een teleurstelling voor Palm gebruikers die Lean and Mean gewend zijn en hun toestel met 1 of 2 kliks bedienen. Dat laatste kun je hier wel op je buik schrijven, want je blijft klikken.

Update

Na wat klooien, kom ik tot de conclusie dat je met profielen het nodige eenvoudiger kunt maken. Dat vergt wat koppelen, maar dan heb je ook wat. Schijnt, want het is mij nog niet gelukt. Ik vrees dat dit ook zo’n ‘geniaal bedachte oplossing’ is die niemand gaat gebruiken, omdat je nooit voldoende routine opbouwt om het maximale eruit te halen.

4 Responses to “Nokia E61i: goed, maar niet goed genoeg”