Even wat bloed ophoestenHet overlegorgaan ter regulering van de walvisvangst IWC heeft het verbod op de walvisvangst verlengd in verband met uitsterven prooi. Da’s op zich goed nieuws, maar wat betekent dit? Eigenlijk weinig, aangezien die regeling er nu ook is, maar er niet wordt opgetreden tegen overtreders, zoals Japan, Noorwegen en IJsland. Laatstgenoemde gaat dit jaar, voor het eerst in 20 jaar, ca. 90 walvissen schieten (uit een populatie van 650 of zo). Japan schoot er eerder ca. 500. De enige organisatie ter wereld die zich hier op de open zee actief tegen verzet is Sea Shepherd, een club die 30 jaar bestaat, opereert op een jaarlijks budget van 2 miljoen Euro (vergelijk dat even met de honderden miljoenen van andere zgn. pro-walvis clubs) en volledig op donaties draait. Ooit opgericht door 2 founding fathers van Greenpeace, toen ze vonden dat die club teveel een politieke koers gingen varen.

Terug naar de IWC. Nu het verbod verlengd is, dreigt Japan zijn lidmaatschap op te zeggen. Volgens Japan is de IWC niet serieus ingegaan op de compromisvoorstellen die het land van de rijzende zon deed: naast de 900 vinvissen, wilde het ook zo’n 50 bultruggen schieten. Japan was echter bereid af te zien van het doden van 50 bultruggen als de internationele gemeenschap akkoord ging met die 900 vinvissen. Zo lusten we er nog wel één.

Lekker langzaam doodbloeden ...

Verder vindt Japan walvisjagen een cruciaal onderdeel van de cultuur van bepaalde kuststroken. Daar is op zich wat voor te zeggen, ware het niet dat het niet uit te leggen is wat een kleine kustplaats met 900 vinvissen moet, waarom daarvoor een gigantisch fabrieksschip is gebouwd (Nisshin Maru of te wel Ster van de Dood) en waarom die Japanse kustvissers dan helemaal naar Antartica moeten om vissen te vangen.

Het was overigens de EG die de kar trok voor het doorzetten van het verbod. Nu hopen dat de EU ook budget beschikbaar maakt, zodat het kan worden afgedwongen. Misschien even een paar miljoen uit een potje ‘tegen massavernietigingswapens’ routen naar een potje ‘redt een zoogdier‘?

12 Responses to “Verbod op walvisjacht verlengd: Japan dreigt”