Van Lier

Het viel me niet makkelijk een schoen te kiezen, waarmee ik dit onderwerp kon aftrappen. Zou ik mijn oudste schoen pakken? Of m’n duurste? Anders die met het meest obscure verhaal? Of toch de meest wilde?

Uiteindelijk kies ik voor mijn klassieke Van Liers, een in Nederland gemaakte gladde zwarte schoen die ik al bijna 20 jaar (!) heb en nog regelmatig draag. Het is de enige schoen die alle plekken gezien heeft waar ik gewerkt heb en daarom de nodige fases van mijn leven aan elkaar rijgt en dus voor veel lezers van dit hoekje van het interweb iets van herkenning zou kunnen oproepen.

In de jaren ’90 droeg ik deze schoenen dagelijks. Ook in het weekend waren ze veelal een vast onderdeel van de høken, brekken en angoan routine, waarbij ik menig houten vloer van dichtbij heb mogen aanschouwen. Aangezien toen in de .. ahum .. dansgelegenheden (Radstake, Neue Liebe, etc) nog met echte glazen gewerkt werd, was dat soms een heus schervenbal. De gevolgen daarvan zijn goed op de schoenen te zien. Verder maakten ze mijn afstuderen mee, mijn eerste eigen bedrijf, een Duitsche gevangenis en droegen ze mijn gewicht toen ik mijn vrouw verhuisde in het kader van ‘hokken’.

Deze Van Liers kocht ik ooit in de uitverkoop in een schoenenwinkel in Utrecht. Ik betaalde er toen 149 gulden voor, een serieuze aanslag op mijn maandbudget en dat had direct consequenties voor de omzet voor de familie Beefeater. Door de jaren heen zijn ze talloze malen bij de betere schoenenmaker geweest voor nieuwe zolen, hakken en veters. De laatste keer kostte me dat 55 euro. Een niet gering bedrag, maar ach, daar doe ik dan ook weer 10 jaar mee ;)

2 Responses to “Bloed, zweet en afzien met Van Lier”