Hot air of functioneel?

Reacties uitgeschakeld voor Hot air of functioneel?
maart 24th, 2008 Permalink

Apple presenteert hem in een fraaie bonbondoos van 3mm dik hoogwaardig karton en van binnen afgewerkt met schuimrubber. Zelfs over het kleinste detail is nagedacht en dat zorgt voor een goed gevoel. Dat is ook nodig, want het prijskaartje voor zo’n nieuwerwetse typemachine is niet gering: 1600 euro voor een 1.6 ghz versie met een ouderwetse harde disk, 2800 pleuro’s voor de 1.8 ghz editie met een lange termijn geheugen op basis van chips (SSD). In alle gevallen wordt ie geleverd met de mini DV kabeltjes die nodig zijn voor het aansluiten van een extern beeldscherm en een tissue. Die laatste is zeker nodig wanneer je hem voor het eerst uitpakt .. De hamvraag is natuurlijk hoe functioneel zo’n MacBook Air nu precies is. Kun je hier de hele dag op werken of is het een gadget voor erbij?

Nieuwe vloertegels

Nieuwe vloertegels: links drie Powerbook G4’s (12″, 15″, 17″), rechts de nieuwe Dual Core 15″ en onder de MacBook Air.

Aangezien ik er langer dan beloofd op moest wachten, volgens Apple had dit te maken met de productie van de SSD, had ik alle tijd om de diverse recensies op het interweb te lezen. Het was vooral de links en rechts geconstateerde oververhitting die me zorgen baarde. In de praktijk blijkt dit tot dusver voor weinig problemen te zorgen. De fan bleef na initiële installatie inderdaad doorlopend draaien, hetgeen op zich wel een aardige ervaring was, aangezien ik van geen enkele Mac gewend ben dat ze herrie maken. De kleine patch (500Kb) loste dat probleem op en sindsdien is de Air geruisloos, wat ik er ook op doe.

In de boekenkast

De Notebooks onder toeziend oog van de trekeend in de boekenkast, broederlijk naast Mijn Plezierbrevier van Kees van Kooten en wat politieke ‘standaardwerken’.

Ik heb heel bewust een uitvoering gekocht zonder externe drive. In de vijf en half jaar dat ik met mijn 17″ Powerbook heb gewerkt, heb ik de ingebouwde superdrive hooguit een keer of tien gebruikt, dus voor mij is zo’n ding niet functioneel. Daarbij is de MacBook Air niet gebouwd op het aansluiten van exerne apparatuur, dus moet je zo’n externe drive niet willen. Ik snap dat het slotje aan de rechterkant een USB aansluiting heeft, maar echt prettig voel ik me niet bij ‘openklappende’ vakjes waar je een kabel in moet pluggen, hoe stevig en goed het ook gemaakt is. Op zich is die USB aansluiting overigens goed bereikbaar en is de hoek van MacBook Air naar bureaublad groot genoeg om een hele USB stekker te kunnen bergen. Heb je een dikke USB stekker, dan ben je veroordeeld tot een verlengkabel. Overweeg je toch een Superdrive aan te schaffen, weet dan dat die via de USB port gevoed wordt. Daar is >500 mA voor nodig en daarvoor heeft Intel voor de Air een speciaal moederbord ontwikkeld. Ergo: die Superdrive gaat NIET werken op andere machines. Overigens heeft de Air intern nog een aantal ongebruikte USB porten. Dit zal ongetwijfeld bestemd zijn voor toekomstige updates voor HSDPA modules, etc.

Natuurlijk heb ik software geïnstalleerd op mijn Air. Deels via downloads, maar deels moest ik dat doen vanaf DVD via een extern werkstation. Die WiFi hookup was makkelijker dan het leggen van een Bluetooth verbinding tussen twee mobiele telefoons en het installeren verliep snel en probleemloos.

De MacBook Air is dun: maximaal 16 milimeter. Desondanks is hij sterk, want in het chasis zit geen beweging. Hij is zeker niet zo kwetsbaar als hij lijkt. Sterker nog, ik heb de indruk dat hij minder kwetsbaar is dan andere Apple notebooks. Dat baseer ik erop dat de toetsen dieper in de machine liggen dan ik gewend ben en ook het scherm een extra opstaand randje heeft. Daardoor is de kans veel kleiner dat de toetsen het scherm raken, hetgeen bij de dunne AppleBooks in dichtgevouwen toestand nogal eens het geval is, wanneer ze een tas delen met boeken die iets op het scherm drukken. Vooral bij notebooks met zo’n glimmend scherm (als de MacBook Air) is dat hinderlijk. Op Macs met een mat scherm vallen die beschadigen nauwelijks op.

De SSD variant kost een slordige 1000 euro meer dan de versie met een normale harddisk en ik heb ervoor gekozen, omdat ik de nodige centen terugkreeg voor hardware die ik inruilde. Voor die SSD toeslag krijg je 16Gb minder capaciteit (64Gb vs. 80Gb), maar heb je chips die in theorie minder kwetsbaar zijn dan zo’n bewegende harddisk. De harddisk zou bovendien sneller moeten zijn bij verwerken van grotere bestanden. Veel heb ik daarvan nog niet gemerkt, maar hier kan ik volgende week vast meer over zeggen na wat tests met video :)

De dikte

Goed zichtbaar: de relatieve dikte (achterzijde) van de Air ten opzichte van zijn voorgangers. Onderop de drie cm dikke 12″, daarboven de 15″ Powerbook, gevolgd door de 17″ Powerbook en de 15″ MacBook Pro.

De Air is licht en dat betekent dat je hem niet voelt wanneer je ermee op je knieën werkt. Da’s fijn. Door zijn beperkte gewicht luistert het allemaal wel iets nauwer hoe je hem op je knieën zet. Plots maakt een vouw in je broek een serieus verschil tussen fijn typen en wiebelen :)

Geluid wordt verzorgd via een enkelvoudige speaker die aan de rechterkant van het toetsenbord zit. Het geluidsniveau is fors, ondanks de beperkte ruimte die er voor de speaker is ingericht. Het mono-concept maakt het hem minder geschikt voor muziek, maar de Air heeft een koptelefoonaansluiting aan de rechterkant.

Het trackpad en scherm zijn niet specifiek Air only, maar wel het vermelden waard. De Air is mijn eerste LED scherm en ik moet zeggen dat het prettig werkt. Ik heb het gevoel dat het scherper is en meer licht geeft. Het nieuwe trackpad is een genot om mee te werken. Je roteert foto’s door met duim en wijsvinger op het pad een rotatiebeweging te maken. Ook in- en uitzoomen werkt via het trackpad en natuurlijk kun je slideshows bedienen alsof je door een fotoboek bladert. Zeer fraai, zeer gebruikersvriendelijk.

De MacBook Air is een zeer fraai stukje techniek. Zeer portable, maar niet zo klein als de Powerbook 12″, een notebook waar een hele generatie Apple nerds mee is groot geworden en die nog steeds de beste verhouding heeft tussen aansluitingen (2 x USB, 1 x FW1, 1 x Eth), resolutie (1024×768) en beschikt over een interne optische drive (als je daar op zit te wachten). Helaas wordt dat juweeltje al een paar jaar niet meer gemaakt en ben je aangewezen op een 13″ MacBook als je klein wilt.

MacBook Air vs. 12″

Links de 12″, rechts de nieuwe Air.

Veel reviewers vinden de MacBook Air een computer voor erbij. Da’s een bruut statement wanneer je kijkt naar de specificaties: 1.8 Ghz dual core processor, 2Gb intern geheugen, 64Gb SSD harddisk en 1280×800 schermresolutie. Wat doen we er nu heel mee in het kader van werk: documenten schrijven, mail typen, beetje browsen en wat presentaties geven en maken. Niets meer dan we in de jaren ’90 op een Pentium 166Mhz MMX deden, dus waar hebben we het met zijn allen over? ‘Tuurlijk ziet het er allemaal fraaier uit en zeker kost dat ook resources, maar dan nog! Het gebrek aan een ethernetport en meerdere USB porten maakt de air wel ongeschikt voor mensen die veel met externe (netwerk)apparatuur doen. De Air is ook ongeschikt voor mensen die veel met zware grafix doen, of OS emulaties (Parallels, etc) draaien. Reden daarvoor is de de 2Gb intern geheugen gedeeld wordt tussen de hoofdprocessor en de grafische processor. De Air heeft dus geen apart videogeheugen.

Een gemis is een ingebouwde UMTS/HSDPA module voor mobiel internet voor die plekken waar je geen WiFi hebt. Volgens het formele statement kon Apple er niet uitkomen met mobiele operators, maar ik denk dat het te maken heeft met het gesloten concept van de MacBook Air: het is niet een doosje wat je open maakt, dus de Sim moet bij levering bijgesloten zitten. Hoe wil je als fabrikant dan voorkomen dat een koper vast zit aan een specifiek netwerk?

De gesloten box was overigens de enige reden die ik vooraf kon verzinnen om de Air niet aan te schaffen: ik kan zelf de batterij niet vervangen en hoewel dat geen dagelijkse bezigheid is vond ik het wel een showstopper. Gelukkig presenteerde Gizmodo snel (zelfs aan de hand van Apple demo apparatuur) hoe je binnen 2 minuten die batterij vervangt. Kost je uiteraard je garantie. Wil je binnen de garantie je accu laten vervangen, dan kan dat kostenloos bij de auth. reseller. Je betaalt uiteraard wel voor de nieuwe batterij (ca. Euro 99,-, incl.).

Ondanks de beperkte afmetingen is de accu krachtig genoeg om 5 uur wakker te blijven bij regulier kantoorgebruik. Ga je iets doen met video of de externe USB poort (foto’s overzetten), dan houdt ie er na een uur of 3 mee op.

Comments are closed.