Een Brug

Reacties uitgeschakeld voor Een Brug
juni 28th, 2009 Permalink

Een discussie over de plek van een museum. Zoals bijna alles in Nederland gegijzeld door de landelijke politiek die vriendjes sparen en daarom liever om de brei heen praten. Dus gaat het over bijzaken en in die discussie vindt D66’er Van der Ham het nodig om de John Frost Brug terug te brengen tot ‘een brug’ en ‘oversteekplaats ergens in Arnhem’, nadat Minister Plasterk de brug in de discussie betrok. Waarom principes ondergeschikt maken aan de eigen carriere Boris? Bang voor een old boys netwerk? Juist jij had beter moeten weten en van die brug af moeten blijven. Het is een symbool van hoop, durf en doorzettingsvermogen. De plek waar een handvol Engelsen vier dagen lang zonder slaap en munitie een zwaar bewapende horde Duitsers van zich af hield om ook dat deel van Nederland te bevrijden van Nazi Übermenschen. Dat is dus niet een brug, maar dat is DIE brug. Als groot voorvechter van homorechten mag je die symboliek niet terzijde leggen.

In de discussie heeft die brug overigens geen plek. Het gaat over geld, of eigenlijk boekwaarde. Boekwaarde van een groot kantoorgebouw voor veel geld aangekocht door een woningbouwcorporatie die daar nu een beetje mee in haar maag zit. Zeg dat dan! Bij zo’n corporatie bestaat een bestuur en raad van toezicht uit dure (ex)politici en die hebben de lobby gestart om te voorkomen dat er een mega boekverlies moet worden geleden, want dat staat niet goed op de CV. Voor hen was het museum een mooie way out. Dat is de essentie: vriendjespolitiek.

De tweede kamer sprak en hield vast aan de oorspronkelijk vestigingsplaats bij het Open Lucht Museum. Maar aangezien de kern van de zaak dus niet benoemd is, gaat de lobby tegen het voorkomen van boekverlies gewoon door. In Arnhem haalde de VVD daarom het idee rond het transferium weer van stal. Alles om hun vriendjes rugdekking te geven. Om misselijk van te worden.

Comments are closed.