Maandag 14 juni 07.00 uur

De VVD kiest kleur met de aanstelling van informateur Uri Rosenthal. Deze crisisbezweerder weet als geen ander hoe om te gaan met een hekele situatie. Zoals het passeren van Wilders. Pardon? Jazeker. Als het de VVD immers ernst was geweest met een echt rechtse coalitie, dan hadden ze rechtse hardliner Henk Kamp aangesteld als informateur. Met de gematigde Rosenthal wordt het een spelletje schaak waarna Wilders om ‘logische redenen’ geen partij kan zijn in een CDA/VVD coalitie. Daarna mag de PvdA als enig alternatief aanschuiven en ontstaat het reeds genoemde nationaal kabinet. Daarmee voorkomt Rosenthal een regering die steunt op een meerderheid van 1 zetel en afhankelijk is van gedoogsteun van de SGP.

Dit komt voor Wilders niet als verrassing. De ex-VVD’er kent zijn tegenstander Rutte als geen ander en gooide daarom vooraf al de AOW als breekpunt overboord. Ook zinspeelde hij op een matiging van zijn anti-Moslim statement. Het zijn twee acties waarmee hij de VVD tegen de muur zet en die hem na de formatie een ijzersterke positie geven richting die klassieke vleugel die dit jaar nog VVD stemde (Wiegel en consorten). Daar ligt nog een zeteltje of 7 en dat weet Wilders.

Voor teleurgestelde kiezers is het verder een duidelijk bewijs dat het zittende old boys network (inclusief de koningin) de PVV niet moet en dat geeft Wilders echt alle mogelijkheden om zich verder in de slachtofferpositie te manoevreren. Van daaruit wordt hij met 24 zetels dan oppositieleider en mag hij prijsschieten op een kabinet dat gezien de programmaverschillen VVD en PvdA moet uitblinken in interne spanningen.

Het is voor links Nederland niet te hopen dat het nationale kabinet binnen twee jaar valt, want dan worden ze geconfronteerd met Premier Wilders. En daar hoeft de PVV niet eens echt veel voor te doen.

Maandag 14 juni, 13.51 uur, UPDATE

Cohen noemt kabinet CDA, VVD, PVV gewenst, maar geen optie.

One Response to “Op naar een nieuw kabinet: VVD-PvdA-CDA”