Zonder enige gene presenteerde Maurice de Hond gisteren nieuwe peilingen, verrijkt met zijn eigen conclusie: met de kennis van nu hadden talloze linksstemmers toch PvdA gestemd. Het zou de PvdA de grootste partij hebben gemaakt, waarbij GroenLinks en D66 waren geminimaliseerd. Het was groot nieuws op links.

Bijzonder toch hoe de media altijd weer terugvalt op die De Hond. Zijn resultaten over de afgelopen jaren waren om te huilen. Zelden zat hij ook maar in de buurt van het werkelijke eindresultaat. Ook nu zat hij er het meest naast van alle onderzoeksbureaus. Sterker nog, een onderzoek uitgevoerd door Jan met de Pet zat er het dichtst bij van alle onderzoeken. Zelfs dat onderzoek verschilde nog 17 zetels met het werkelijke eindresultaat. Wat moeten we met die peilingen?

Een beetje rationeel ingestelde toko zou zo’n De Hond na 12 jaar falen aan de kant zetten. Niet een publieke omroep als de Vara. Zij geeft de links denkende De Hond gewoon een van belastinggeld duurbetaalde vaste plek in diverse televisieprogramma’s. Daar worden zijn peilingen niet beter van, maar het streelt wel zijn ijdelheid. Dat is voor De Hond het enige dat telt.

Op de dag van de verkiezingen voorspelde De Hond 19 zetels voor de PVV, als het allemaal mee zou zitten. Het werden er uiteindelijk 24. Een miskleun dus van 20%. Excuses? Nee. Verklaring van De Hond? Ja: “Peilen blijft altijd lastig.” En de Vara? Die liet niets van zich horen. Het is een omroep die in vlakke programma’s vooral ‘goed links nieuws’ wil brengen, ook al moet er een loopje met de waarheid worden genomen. Woorden als bedrog komen in de zelfreflectie niet voor. Voor de Vara is dit de normaalste zaak van de wereld. Met een grote mate van zekerheid kunnen we daarom stellen dat de peilingen er bij de volgende verkiezingen ook weer grof naast zullen zitten, maar dat daar bij de publieke omroep geen hond van wakker ligt. Onbeperkt budget, dat slaapt heerlijk.

2 Responses to “Wat mag een linkse hobby kosten?”