Stevig ouderschap

juli 22nd, 2010 Permalink

Als ouder in wording, volg ik met meer dan gemiddelde interesse alles rond kinderen en opvoeding. Op het altijd frisse “Frontaal Naakt” van Peter Breedveld trof ik een uiteenzetting over Stevig Ouderschap. Waar ik dacht op een opvoedkundige visie a la “Natuurlijk ouderschap” te worden getrakteerd, is de waarheid een andere. Breedveld kreeg van een vertegenwoordigster van een consultatiebureau een formuliertje om “even in te vullen”. Een korte indruk van ja/nee stellingen waarmee ouders inzicht geacht worden inzicht te geven in hun verleden:

  • Als ik ruzie heb met mijn partner vallen er wel eens klappen.
  • Ik kan zo driftig worden dat ik er op los sla.
  • Ik heb voor mijn 16e jaar een nare seksuele ervaring gehad waartoe ik werd gedwongen.
  • Ik zou eigenlijk minder alcohol en/of drugs willen gebruiken.

In combinatie met de etnische registratie die de jeugdverlening zelf verzorgt moet het een aardig beeld geven van de staat van “Jeugd en gezin” in Nederland. Het is een uitvloeisel van, zoals Breedveld dat zelf noemt, vier jaar Rouvoet en de Christenunie in de regering.

Is de overheid helemaal gestoord geworden of zo? Ik was al geen fan van consultatiebureaus, maar dit weinig helpende bureaucratische geneuzel doet mijn nekharen overeind staan. Brrrr ….

Alle details in glashelder Nederlands op Frontaal Naakt.

4 Responses to “Stevig ouderschap”