Vier dagen Rutte

Reacties uitgeschakeld voor Vier dagen Rutte
oktober 30th, 2010 Permalink

Het mag duidelijk zijn dat ik als VVD-stemmer op voorhand geen voorstander van Rutte was. Ik vind het een sympathieke kerel, met een groot gevoel voor humor en hij heeft zeker de juiste focus op de samenleving, maar hij mist volgens mij de visie hoe die samenleving daar te krijgen. Neemt niet weg dat ik grote bewondering voor hem heb om hoe hij zich in de partij en de Kamer overeind heeft weten te houden in de conflicten met Wilders en met Verdonk. Geen eenvoudige situatie, waarbij de race met Verdonk heeft aangetoond dat Rutte kan incasseren en op de bal blijft spelen (Met die voorkennis had de PvdA het tijdens de formatie dus anders moeten spelen.) Hoe dan ook: erg knap van Rutte.

Dat vind ik ook van zijn optreden afgelopen week. Eerlijk, open en met groot gevoel voor humor. Rutte die de oppositie eerlijk uitlegde dat er over een aantal zaken harde afspraken zijn gemaakt, dus dat het doen van tegenvoorstellen geen zin heeft. Hij bespaart ze zo dus een hoop werk en adviseerde ze bezig te gaan met onderwerpen waar geen afspraken over zijn gemaakt. Briljant, want hiermee brengt hij de politiek dichterbij de Jan met de pet. Geen politiek theater meer in de Kamer, maar gewoon de realiteit. Rutte bleef makkelijk overeind en de sfeer was – ondanks een lastige boodschap – goed. Indrukwekkend en erg verfrissend.

Mijn held is Stef Blok. Je had waarschijnlijk niet anders verwacht. Blok is gezond rechts, een geweldig debater, kent alle dossiers van buiten en zette de oppositie vast op hun eigen verkiezingsprogramma. En toen Cohen het buiten een verkiezingsprogramma zocht, lepelde Blok over de duim de statistieken op over Cohen’s Amsterdam. Nooit eerder heb ik een PvdA voorman zo hard op de feiten terecht gewezen zien worden. Jemig, wat moet die partij een ongelofelijk slecht weekend hebben. Blok is een intelligente mannetjesputter, die net als Rutte op de feiten zit en lak heeft aan theater. Je zag het kwartje bij Halsema vallen toen ze een paar keer tegen een muur liep over een onzinnig of eenzijdig puntje. Het was even wennen voor haar: terug naar de essentie van politiek, waarbij haar eigen verkiezingsbelofte ook nog meetelt. Heerlijk.

Wilders toonde nogmaals aan waarom hij zoveel stemmers trekt. Hij is (soms) kort door de bocht, maar wel helder in wat hij zegt. Of het hout snijdt is een ander verhaal, maar via de TV komt hij erg sterk over. Heel slim maakt hij gebruik van de vocabulaire die doorgaans voorbehouden is aan links. De oppositie wordt plots met eigen woorden bestreden en heeft het daar zichtbaar moeilijk mee. Toen hij Halsma vroeg om haar ‘kroeldoek’ barstte ze zelfs spontaan in lachen uit. Zeldzaam mooi moment in de Kamer.

Je kunt een gedoogkabinet een slecht idee vinden, maar je kunt niet ontkennen dat het voor dynamiek zorgt. Politiek wordt weer leuk en dat is pure winst.

Comments are closed.