Telegraaf koopt Hyves

Reacties uitgeschakeld voor Telegraaf koopt Hyves
november 1st, 2010 Permalink

Gezien de parallelen tussen beide organisaties komt de overname niet als een verrassing. Beide organisaties hebben bewezen gek te zijn op extreem drukke websites en op beide fronten wordt ook al jaren met verouderde (en slechte) software gewerkt. Daarnaast kampen ze beide met een teruglopend aantal gebruikers, cq. abonnees. Een logisch huwelijk dus.

Voor Hyves is de overname essentieel in de strijd tegen het alsmaar groeiende Facebook. Zeker nu de Amerikaanse gigant broedt op een plan dat een einde maakt aan het laatste beetje privacy dat de gebruiker nog heeft. Welk wapen werkt daar beter tegen dan een roddelfabriek als de Telegraaf? Voor Nederland dan. Oh, wacht ….

Mark Rutte, onze kersverse Premier, zag de overname aankomen. Hij stopte daarom onlangs met Hyves. Ook voor Harry Mulisch was de overname een brug te ver. Hij trok afgelopen zaterdag de stekker al uit zijn account.

En wat kost dat dan zo’n beetje? Nou, ruim 9 miljoen inschrijvers in binnen- en buitenland leveren zo’n 20 miljoen omzet op. Dat leidt dan tot 1 miljoen winst (aan de bovenkant, maar geef ze het voordeel van de twijfel). Voor de Telegraaf biedt Hyves mogelijkheden om diverse online activiteiten te promoten en strak op specifieke doelgroep te targetten, dus dat levert een overname bonus op. Verder zit Hyves in de hoek waar de klappen vallen en staat marktaandeel onder druk door Facebook. Hyves is niet hip. Dan gaan we tellen: 5 x EBITA = ca. 5 miljoen (bovenkant) + bonus via vage earn out regelingen – lijken, etc. Dan kom je ergens tussen 8 en 10 miljoen uit, mogelijk naar 15 miljoen toe wanneer via een specifieke earn out bonus een bepaald doel bereikt wordt of zo. Kun je nog een ‘ik ben blind’ of ‘me too’ bonus van 10 miljoen aanhangen, dus dan zit het ergens tussen 5-25 miljoen, waarbij ik mijn inzet eerder op 8-10 zou zetten dan op 25. De Hyvers hebben eindelijk hun zo gewenste exit en dat is knap, maar jemig wat hebben ze lang met het bedrijf moeten leuren.

Het is nog onduidelijk wie bij de Telegraaf mag proberen de toko asap om zeep te helpen. Het record binnen de groep staat op het opkopen en killen van social network site Sugababes. Daar deden ze toen 6 maanden over. Benieuwd hoelang Hyves binnen TMG overeind blijft.

UPDATE

Volgens geruchten is er 40-45 miljoen voor betaald, op basis van een Ebita van 4 miljoen euro en de toekomstige meerwaarde. Aanzienlijk hoger dus dan ik heb voorgerekend. We zullen het later zien in de cijfers van TMG.

Opmerkelijk is verder nog het feit dat alle oprichters van Hyves nog op de loonlijst staan, maar operationeel al jaren geen functie meer hebben. Ze bleken niet in staat een organisatie te bouwen en misten enige focus op winstgevendheid, aldus een insider.

Comments are closed.