Maak kennis met IJsbrand Velzeboer, Velzequatsch voor vrinden. Wilde ooit Gynaecoloog worden, maar omdat hij zich vergiste in een paar potjes met sappen en bacteriën ontwikkelde hij zich tot Levensmiddelentechnoloog (LMT). Ach, het is ook iets met witte pakken en eieren op sterk water. Zo’n LMT zit ergens tussen McGiver en Josef Mengele. Altijd op zoek naar het grijze gebied tussen chemisch haalbaar en wettelijk toegestaan. Om die gasten een beetje onder controle te houden zijn er allerhande toezichthouders die bepalen wat wel en niet mag. En voedselproducenten die daar lak aan hebben, die krijgen te maken met Velzeboer.

Zoals bijvoorbeeld de Aziatische visindustrie. Wat daar een appeltje voor de dorst is, staat hier gewoon op het kerstmenu … … en in het kastje met bestrijdingsmiddelen bij de betere hovenier. Neem als voorbeeld Panga (Pangasius zoals de witte jassen het formeel noemen). Gif volgens Velzeboer, gezond volgens de overheid. Ja, dezelfde overheid die M. naar huis stuurde toen hij zich meldde met pedofiele neigingen. De inspecteur geeft wel toe dat Panga een verhoogde concentratie meuk bevat en dat je daar Parkinson enzo van kunt krijgen, maar zegt erbij dat die kans erg minimaal is. Let op: dit gaat om een vertegenwoordiger van de overheid die ons leven verrijkt met producten als de Staatsloterij en Holland Casino. Zijn kennis van kansberekeningen moet derhalve niet onderschat worden. Toch zegt iets me dat ik meer kans heb om Parkinson over te houden aan het eten van Panga, dan het winnen van een grote prijs in de Staatsloterij.

Velzeboer doet al een jaar of drie onderzoek naar die Aziatische prutvis. Zijn rapporten over de Vietnamese viskwekerijen leidden eerder tot onrust in de Tweede Kamer en het Europees Parlement. En diverse verkoopmanagers leverden hun nachtrust in nadat Velzeboer hun ‘visproduct‘ door zijn Lab trok.

Gisteren was het de beurt aan Vara’s Kassa. Professor Panga op TV dus en hoe. Voorzien van keurig gestreken stropdas en voorname bril, zette Velzeboer behoedzaam de bijl in het Vietnamese Panga product. Vanaf minuut 5.18:

Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.

De toezichthouder probeert de paniek nog een beetje te sussen, maar de woordvoerder realiseert zich niet dat hij het opneemt tegen de man die getrouwd is met een scheikundige en zich derhalve dagelijks op zijn reuk- en smaakvermogen moet beroepen om niet schuimbekkend aan de ontbijttafel te zitten. Kansloos dus voor die overheid. Panga gaat uit de schappen, want de consument gaat het links laten liggen. En maar goed ook.

7 Responses to “Kassa: Professor Panga op TV”