Door diverse overheden is Google inmiddels op de vingers getikt over het ongevraagd in kaart brengen van WiFi netwerken (gesloten en openbaar). Ze gebruikte hiervoor de auto’s die het wegennet vastleggen ten behoeve van Google maps. Dat mag niet meer en dat vindt Google niet zo’n ramp: tegenwoordig gebruikt ze hiervoor Android telefoons. Ook de jouwe.

Iedere Android telefoon registreert iedere paar seconde zijn positie, gesignaleerde WiFi netwerken en signaalsterkte. Deze worden samen met een unieke identificatie van de telefoon en GPS coördinaten enkele keren per uur naar Google verzonden. Android doet dit zelfs wanneer de gebruiker expliciet aan heeft gegeven dat de telefoon of Google geen gebruik mag maken van locatiegegevens. De informatie die Google op die manier verzamelt, geeft haar een heel gedetailleerd beeld van de gemiddelde Android gebruiker: met al die informatie van duizenden Android gebruikers, is het niet zo moeilijk voor Google om uit te rekenen waar jij woont en werkt.

Als bonus: als je telefoon op dat netwerk inlogt, dan stuurt Android ook je IP adres mee, hetgeen in veel gevallen hetzelfde adres is dat je gebruikt wanneer je inlogt op Gmail en al die andere handige gratis Google Apps. Lovely.

Net als Apple op de iPhone (hier kom ik later nog op terug) bewaart Google die locatieinformatie ook lokaal op de telefoon. Waar hier bij Apple geen limiet op lijkt te zitten, blijft het bij Google beperkt tot de laatste 50 GSM en 200 Wifi locaties. Voor nerds: check files cache.cell en cache.wifi.

Weten of Google jouw WiFi netwerk in kaart heeft gebracht? Vul hier het MAC-adres in van je router.

Meer hierover: