Windows 8: Microsoft is de nieuwe Wordperfect

Reacties uitgeschakeld voor Windows 8: Microsoft is de nieuwe Wordperfect
juni 5th, 2011 Permalink

Microsoft presenteerde afgelopen week een beta versie van haar voor eind 2012 te verwachten nieuwe besturingssysteem Windows 8. De complimenten waren niet van de lucht. Die zijn vooral gericht op de nieuwe interface die werd getoond en geïnspireerd is door Windows Phone 7. En vernieuwend is het zeker: met Windows 8 voegt Microsoft het besturingssysteem van de desktop samen met de mobiele variant. Het is de eerste versie van het besturingssysteem dat draait op de klassieke X86 als de mobiele ARM architectuur. Microsoft noemt het de ‘surface computer’ voor de consument en heeft er hoge verwachtingen van. Ze wordt daarin gesteund door diverse analisten die Windows 8 een game-changer noemen en voorzien dat Microsoft hiermee haar verloren gegane marktleiderschap herwint. Ze verwijzen daarbij  naar de DOS-Windows migratie die Microsoft begin jaren 90 inzette en in ’95 voltooide. Ik heb een hard hoofd in die vergelijking en onderstaand het waarom.

Begin jaren ’90 regeerde Microsoft de computerwereld met MS-DOS. Het was het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld en nagenoeg alle fabrikanten leverden het standaard bij een computer. Natuurlijk waren er concurrenten als Sun, DEC en Apple. En in zekere zin boden die een veel betere gebruikerservaring dan MS-DOS of Windows 3, maar prijstechnisch konden ze niet op tegen de goedkope Aziatische klonen met DOS/Windows. Microsoft was booming en hot. De concurrentie had bovendien minder applicaties en Microsoft had door sluwe deals een ijzeren grip op de wereldwijde distributie van software. Een concurrent kwam er gewoon niet tussen. En als die er tussen kwam, dan werd die door de Bill Gates zonder pardon en met inzet van alle middelen gestuit. Microsoft lag niet wakker van onbehoorlijk of illegaal gedrag en betaalde grif de boetes die samenhingen met haar overtredingen.

In die wereld introduceerde Microsoft Windows 3 waarin de interface met de icoontjes standaard geladen werd en wilde je als gebruiker terug naar MS-DOS, dan was dat met een paar simpele muisklikken mogelijk. Met die aanpak migreerde Microsoft haar hele klantenbase van het verouderde MS-DOS naar het toenmalige nieuwe MS-Windows. Zonder een centje pijn en zonder een klant te verliezen. Met Windows 8 denkt Microsoft dit trucje te herhalen. De touch interface wordt standaard en als je terug wil naar de klassieke Windows XP/7 interface, dan kan dat met een paar klikken. Het is die aanpak waar analisten met betrekking tot de introductie van Windows 8 een warm gevoel bij hebben.

Er zijn een paar redenen waarom die analisten het niet bij het juiste eind hebben. Om te beginnen is Microsoft niet langer hot en booming. De groei is zeer beperkt en valt in het niet bij concurrenten als Apple of Google. Microsoft heeft de emotie zeker niet mee.

Daarnaast moet Microsoft met het product concurreren in een markt die ze volledig gemist heeft. Ze is bij lange na geen marktleider in het segment waar het product voor bedoeld is. Apple regeert daar met de iPad en Google komt eraan met de Android tablets. Het is dus geen kwestie van upselling van bestaande klanten zoals in 1991 en 1995, maar veroveren van reeds overgelopen gebruikers. Analisten erkennen deze uitdaging, maar wijzen naar het track record van Microsoft op dit gebied. Die is zeker indrukwekkend. Meerdere malen miste Microsoft essentiële ontwikkelingen, maar wist ze die strategische fouten door snel te schakelen goed te maken. Neem internet en de browser, de tekstverwerker of networking. In al die gevallen wist ze de achterstand snel in te lopen om als marktleider te eindigen. Concurrenten werden in die strijd vermorzeld en gingen ten onder. Denk Netscape of Wordperfect. Daar hebben die analisten zeker gelijk in, maar wat ze over het hoofd zien is dat al die concurrenten om zeep werden geholpen door oneerlijke inzet van het besturingssysteem, het niet vrijgeven van API’s of het ronduit saboteren van concurrerende applicaties. Microsoft won geen van de rechtszaken tegen Lotus 1-2-3, Novell, WordPerfect en Netscape en de boetes waren torenhoog. Maar die kwamen pas nadat de concurrentie om zeep geholpen was. Mission accomplished, dus en de rest was ‘collatoral damage’. Maar de wereld van nu is anders. Het Microsoft besturingssysteem staat niet centraal, maar internet (cq. ‘the cloud’) regeert. Bovendien is het toezicht strenger geworden. Onbehoorlijk gedrag wordt direct aangepakt. Denk even aan de miljardenboetes voor Microsoft in Europa. Andere tijden dus.

Microsoft is verder niet langer het lievelingetje van al die el cheapo Aziatische producenten. Dat is Google met het gratis Android. Natuurlijk zijn er producenten als HTC en Samsung die ook wat Windows Phone 7 toestellen bouwen, maar hun focus zit toch op Android producten en daarmee is Microsoft een belangrijk wapen kwijt. Dat is niet zo maar te vervangen, ook niet met een eventuele overname van Nokia of RIM.

De distributie is veranderd. Vroeger verliep dit via fabrikant en een overzichtelijke keten van groothandels. Als je het spelletje begreep, dan kon je daar makkelijk domineren. Soort piramidespel, maar dan anders. Microsoft beheerste dit als geen ander en was meester in de manipulatie en bonusregelingen (been there, done it, still have all the t-shirts, m’n tweede huis en all that jazz). Nu is het anders. Internet is het distributiekanaal en daar speelt Microsoft een zeer beperkte rol. Als iemand de boel onder controle heeft, dan is het het Apple met haar ITMS/iOS ecosystem.

Tot slot is er de aangekondigde ondersteuning van de ARM architectuur. Dat is een zeer energiezuinige processor die het hart vormt van al die Android/Apple iOS tablets en telefoons en die 100% incompatible is met Windows. Het is een chip die makkelijk en goedkoop in licentie gemaakt kan worden en derhalve erg populair is bij al die Aziatische fabrikanten. Microsoft kondigde aan dat Windows 8 compatible zal zijn met ARM. Consequentie daarvan is dat de meeste oudere applicaties niet zullen werken. Microsoft erkent dit probleem, maar zegt er niets aan te gaan doen. Vreemd, want oplossingen zouden voor de hand moeten liggen. Ze kochten er ooit ‘Virtual PC’ voor. Dat het kan, bewees het – toen nog – veel kleinere Apple: tweemaal wisselde ze van architectuur en in beide gevallen zorgde ze voor een zeer elegante oplossing voor de ondersteuning van oudere applicaties. Microsoft breekt echter met het verleden. Een dappere keuze, maar daarmee neemt ze wel afscheid van een uniek wapen: al die oudere software die bij eindgebruikers in de kast staat en dat voor velen een doorslaggevend argument is om toch maar weer Microsoft te kopen.

Dus eind 2012 zit je als eindgebruiker met een mooi dilemma. Je vaste leverancier presenteert een nieuw besturingssysteem waarop je oude software niet werkt. Het heeft bovendien een nieuwe interface waardoor je alles opnieuw moet leren. Welke keuze maak je dan? Als je dan toch iets moet leren, is het dan niet praktischer om de overstap te maken naar iets dat je bij je vrienden ook ziet: iets van Apple of Google bijvoorbeeld?

Windows 8 wordt een game-changer, daarin hebben analisten gelijk. Maar ik zie het voor Microsoft niet positief aflopen.

Comments are closed.