Het is zonder twijfel de meeste gestelde vraag van de afgelopen weken. En logisch ook, want een aantal van jullie had voorspeld dat ik – om uiteenlopende redenen – voor het eind van het jaar zou vertrekken en dus staan er links en rechts redelijk wat flessen drank op het spel. Of stonden kan ik beter zeggen, want ik denk dat niemand de illusie heeft dat ik er op korte termijn mee stop. Proost dus! Zoranet = Zoranet, zakelijk is er weinig veranderd en ik heb het prima naar m’n zin.

Binnen Detron ICT & Telecom groep werken we nauw samen met EspritXB. Ook een provider met een eigen netwerk en visie. Het begin was terughoudend. Wat kun je samen doen? Hoe ga je dat dan doen? In welk tempo. Wat voor mensen zitten daar? Wat kunnen ze eigenlijk? En wat willen ze? Gaat dat snel genoeg voor ons? Of te snel? Dat was een aardige ontdekkingsreis … en één die nog niet helemaal is afgelopen. Erg spannend was het op financieel vlak. Het op elkaar aansluiten van rapportages en het afstemmen van de informatiebehoefte. Het zorgde voor veel werkdruk, waarbij de nodige ad hoc verzoeken de processen redelijk onder druk zette en het uiterste van een aantal Zora’s vroeg. Uiteindelijk bleek er een doos M&M’s nodig om de zaak te lijmen.

Detron, de holding, helpt ons primair met kennis die we voorheen van buiten haalden. Dat gaat om ondersteuning op juridisch en financieel vlak, maar ook op het gebied van HRM en verzekeringen doen we een beroep op ze. Al dan niet via EspritXB. De hoeveelheid kennis en informatie die in de groep beschikbaar is, ervaar ik als een verademing.

De groep heeft een naam hoog te houden wanneer het aankomt op bedrijfsfeestjes. Dat heeft iets te maken met Brabantse roots en de ruim 100 Brabo’s in de gelederen. Dan verwacht je natuurlijk Guus Meeuwis, maar blijk je te moeten denken aan André Rieu en Anita Meijer. Ja, daar kun je om lachen, maar dat is natuurlijk ruw ontwaken voor een provider die zelf vooral iets met (punk)rock doet. Mannen in Lederhosen maken dan weer het één en ander goed, net als de inspanningen van EspritXB met de Vrienden van Amstel. Wat dat betreft is Detron inderdaad een groot bedrijf: de aansluiting tussen top en werkmaatschappijen is soms wat ver te zoeken. Maar eerlijk is eerlijk: feest maken kunnen ze wel.

2012 belooft een spannend jaar in Telecomland te worden. Analisten, trendwatchers en mensen die er wel iets van begrijpen houden het op een krimpende markt. De pijn zit dan vooral in de hoek van de ouderwetse telefoondiensten en op mobiel gebied waar IP dienstverlening nu ook in rap tempo het afrekenen per minuut aan het verdringen is. Zoranet rekent op een substantiële groei, maar we mikken op meer. Uitdagingen en plezier genoeg en dus ben ik voorlopig gewoon van de straat.