Wi-Fi in de praktijk: PEC Zwolle

Reacties uitgeschakeld voor Wi-Fi in de praktijk: PEC Zwolle
augustus 20th, 2012 Permalink

PEC Zwolle presenteerde donderdag 16 augustus als eerste voetbalclub in de eredivisie gratis Wi-Fi voor alle bezoekers in het stadion. Het netwerk beleefde z’n vuurdoop op zaterdag 18 augustus tijdens de wedstrijd PEC Zwolle – Vitesse. Ondanks een stevige voorbereiding en diverse kleinschalige praktijktests ben je als provider toch altijd wel benieuwd naar hoe zo’n netwerk zich houdt wanneer er duizenden supporters tegelijk op inloggen en met name of en hoe ze het gebruiken. In vogelvlucht: het netwerk, de wedstrijd en het gebruik.

Het netwerk
Het IJsseldelta stadion, zoals het thuis van PEC Zwolle formeel heet, is twee jaar oud en gemaakt van prefab gewapend beton. Het Wi-Fi netwerk dekt alle tribunes publieke ruimtes, toegangspoorten en kantoren, maar ook kleedkamers, de businessclubs en het supportershome. Uiteraard zijn pers en media niet vergeten. Behalve de persruimtes is er ook WiFi langs het veld, waardoor fotografen hun materiaal direct na het schieten kunnen uploaden. We maken uiteraard onderscheid tussen diverse typen gebruikers, om te voorkomen dat supporters, pers of medewerkers van PEC Zwolle elkaar digitaal ‘in de weg’ zitten. Voor realisatie van het netwerk was duizenden meters kabel benodigd, alsmede tientallen Wi-Fi accesspoints en de nodige netwerkapparatuur. PEC Zwolle heeft grote plannen met het netwerk, maar voor nu is de functionaliteit beperkt tot gratis internet.

De wedstrijd
Het PEC Zwolle stadion was met 9820 betalende bezoekers bijna uitverkocht. De eerste helft van de wedstrijd was tamelijk mat, maar het vervolg bracht meer actie. Eredivisie debutant PEC Zwolle verloor de wedstrijd uiteindelijk met 1-0, door een doelpunt van Renato Ibarra in de 63e minuut. In de 90e minuut miste Bart van Hintum voor PEC Zwolle een strafschop en verzuimde zo de verdiende gelijkmaker op het bord te zetten.

Het gebruik
In de grafiek een globaal beeld van de gebruikte bandbreedte (relatief tov. toegewezen) op het gratis Wi-Fi netwerk, verdeeld naar Download en Upload. Voorafgaand aan de start van de wedstrijd (19.45 uur) wordt er door bezoekers vooral data geconsumeerd (= download). Daarna zie je de upload toenemen wanneer bezoekers gemaakte foto’s en filmpjes uploaden naar social media, zoals Twitter, Facebook, Pinterest, Whatsapp en zelfs nog Hyves.

Ook het verschil tussen de eerste en tweede helft is goed te zien. Tijdens de toch wat tamme eerste helft blijft het dataverkeer beperkt. Na de thee (vanaf 20.45 uur) ziet dat er heel anders uit. Het dataverkeer heeft pieken in de upload bij de goal in de 63e minuut (ca. 21.03 uur) en tegen het einde bij de gemiste penalty (ca. 21.30 uur). Goed te zien is ook de interactie: na de uploadpieken als gevolg van het doelpunt volgt inkomend verkeer met de reactie op de geplaatste berichten, cq. verzonden communicatie. Interessant ook is dat na de wedstrijd de upload nog geruime tijd hoger blijft dan de download: supporters zijn dan blijkbaar nog bezig om materiaal te delen via hun sociale tools.

Op die 9820 bezoekers registreerden we in het netwerk ruim 7.000 unieke apparaten. Op piekmomenten had het netwerk ruim 3.000 gelijktijdige gebruikers. De performance van het netwerk was goed, maar we zien ruimte voor verbetering.

Op 1 september is NEC uit Nijmegen te gast in Zwolle. Daarna meer details over gebruik en interactie.

Comments are closed.