18 miljard lenen

september 1st, 2012 Permalink

We zijn het er met z’n allen over eens dat we zo’n creditcrisis niet meer willen. We zijn het het er ook over eens dat die is ontstaan door overmatig lenen, zonder zicht op terugbetaling. Vreemd dat ik dan niemand hoor over 3% begrotingstekort dat Europa acceptabel vindt: jongens, 3% begrotingstekort betekent dus dat we 18 miljard meer uitgeven dan we uit belastingen (etc) binnen krijgen. Die 18 miljard gaan we dus al lenen. Ieder jaar weer. Da’s 18 miljard euro die onze schuld stijgt zonder dat daar iets tegenover staat. En over aflossen hebben we het helemaal nog niet. Hoe ga ik dat aan Sofia uitleggen? Die is nu al bezig met rekenen.

Overpeinzing 1

Al die aardgasinkomsten zijn dus opgevreten. Als we met dat inkomen al niet rond komen, wat gaan we dan doen als we die poen niet meer hebben omdat het gas op is? Dat moment is niet heel ver weg.

Overpeinzing 2

We lenen op dit moment tegen 0% rente. Enige idee hoeveel dat tekort gaat stijgen als die rente omhoog gaat?

Dan zijn er dus partijen die vinden dat we meer moeten lenen om ‘de economie aan te jagen’. Interessant concept, want de afgelopen 5 jaar is voldoende bewezen dat jezelf uit je schuldenprobleem lenen niet een werkbaar concept is. Ook Griekenland bewijst dat dagelijks.

En dan zijn er van die types die vinden dat we naar Scandinavië moeten kijken en dat verzorgingsmodel moeten aannemen: minder werken, betere zorg, etc. Op zich een goed idee, maar dat had Den Uyl dan moeten doen, want toen onze Joop ging lenen, besloten de Scandinaviërs dat er bezuinigd moest worden. Daarom hebben zij de shit nu op orde en zijn wij hier aan het klooien.

En dan is er nog dat dingetje over voorgestelde bezuinigingen. Het verhogen van de BTW is geen bezuiniging, maar een keiharde lastenverzwaring die zorgt voor meer inkomen voor de overheid, niet voor minder kosten bij die overheid. Dat laatste is de essentie van bezuinigen: minder kosten.

Die voorgestelde verhoging van eigen bijdragen voor de Zorg – naar draagvlak is ook zo’n wassen neus: we weten allemaal dat de hoogste inkomens die verhoging elders gecompenseerd gaan vinden en dat de overheid de regeling een jaar later vervolgens uitsmeert naar iedereen, waarna de laagste inkomens alsnog onevenredig betalen. Slecht idee dus.

Dan kunnen we nog wel een paar euro weghalen bij defensie of steggelen over een paar miljoen ontwikkelingssamenwerking, maar volgens mij moet de bijl in het overheidsapparaat: gemeentes en provincie. 1000den ambtenaren in dure stadskantoren en provinciehuizen leveren een dienst die volgens velen onder de maat is. Daar zit ons probleem: teveel ambtenaren, teveel zonnekoningen, te veel bezig met processen, te weinig met klanttevredenheid en teveel regelingen die zonder toelichting of ingrijpen verhoogd mogen worden om begrotingstekorten en financiële gaten ontstaan door wanbeleid te compenseren (OZB, leges, etc). Er is nul drive bij gemeentes om daadwerkelijk te bezuinigen. Als de overheid dat laatste aan banden legt, dan moeten de gemeentes eindelijk een keer echt op de knip letten. En provincies gewoon afschaffen. Niet geleidelijk, maar binnen 2 jaar. Automatisering heeft de essentie van hun rol weg genomen, dus exit met die gasten.

Tot slot iets over semi-overheid. Met een uitgavenpatroon dat 100% gedekt wordt door belastinggeld kan dat semi er wel af: het is gewoon overheid. Ik heb het over van die organisaties die zelf vinden dat ze geen overheid zijn en dat ze het bedrijfsleven moeten kopiëren voor wat betreft manier van doen en dat aan moeten vullen met alles dat bij de overheid normaal is. Je wilt een voorbeeld: Woningbouwcorporaties. Bestuurders die schofterige salarissen verdienen, zonder de hoofdelijke aansprakelijkheid en de ‘afrekening’ die in de ‘echte wereld’ normaal is. Opzouten met die lui. Allemaal organisaties die onkostenvergoedingen, bedrijfsuitjes en gouden handdrukken tot een kunstvorm hebben gemaakt. Het gaat nergens meer om de core business. Opheffen met die organisaties en als overheid inregelen conform de oergedachte: een betaalbare woning voor iedereen.

Die besparingen vervolgens niet gebruiken om wegen aan te leggen of Zorg goedkoper te maken, maar gebruiken om schulden af te lossen. Dan wordt de samenleving een stuk goedkoper en daarmee kun je kwaliteit verbeteren. Da’s voor iedereen beter.